Ponta: I-am atras atenţia lui Daniel Barbu, dar am vrut să dau un semnal tuturor

Premierul Victor Ponta a precizat, duminica seara, că deşi i-a atras atenţia în cadrul şedinţei de Guvern ministrului Culturii, Daniel Barbu, îl apreciază foarte mult pe acesta şi că, în realitate, a dorit să le dea un semnal tuturor miniştrilor referitor la faptul că ei nu sunt comentatori politici.

RomaniaTV.net
16 iun. 2013, 20:28
Ponta: I-am atras atenţia lui Daniel Barbu, dar am vrut să dau un semnal tuturor

„I-am atras atenţia în public pentru că făcuse nişte declaraţii publice şi pentru că am vrut să dau un semnal pentru toţi ceilalţi. Titlul a fost ‘Ponta se ia de ministrul liberal’. Nu! I-am spus domnului Barbu un lucru valabil pentru toţi miniştrii: ‘Nu sunteţi comentatori (…) sunteţi miniştri şi orice declaraţie a voastră trebuie să o faceţi ţinând cont de acest lucru”, a spus Victor ponta la România TV. Premierul a adăugat că are nemulţumiri legate şi de miniştrii social democraţi şi că acestora le atrage atenţia în calitate de preşedinte de partid.

„Evident că atunci când conduci un Guvern de coaliţie, trebuie să ţii cont, pe cât posibil, şi de sensibilităţile politice. De multe ori discut, Crin spune: ‘Domnule, ai nemulţumiri legate de miniştrii liberali’. Nu, am şi legate de cei de la PSD, dar nu ţi le spun, pentru că pe alea le rezolv eu, îi chem eu, îi cert pe cei de la PSD. Pe liberali îi cert când vreau ceva, dar sigur, îl informez şi pe şeful de partid”, a spus Ponta.

Premierul a mai precizat că fiecare dintre miniştrii PSD l-a supărat cel puţin o dată, însă atât liberalilor cât şi social democraţilor le atrage atenţia în mod privat. Pe de altă parte, a precizat că l-a certat recent pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

„A spus în public un lucru care nu se spune: ceva despre românii care lucrează în Comisia Europeană şi i-am atras atenţia.(…) În rest, activitatea de zi, vă daţi seama că în fiecare zi am câte un ministru pe care îl sun, îi cer, îl chem, dar astea sunt lucruri normale”, a spus premierul, adăugând că nu ia în calcul o remaniere, deoarece echipa trebuie să se sudeze.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, premierul a remarcat că şi comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn a apreciat faptul că în timpul actualei Guvernări au fost deblocate POSDRU şi POR, iar absorbţia fondurilor în cazul programului operaţional Mediu a crescut de patru ori. Tot comisarul Johannes Hahn s-a declarat vineri încrezător că în cursul săptămânii viitoare va putea face anunţul final privind deblocarea Programului Operaţional Sectorial Transport.

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Culturii, Daniel Barbu, ca, în calitate de membru al Guvernului, să nu mai facă declaraţii care depăşesc domeniul său de activitate, după ce demnitarul a criticat modelul german de disciplină fiscală.

„Aş prefera ca fiecare dintre membrii Cabinetului să facă declaraţii publice în calitate de membri ai Cabinetului, nu mai sunteţi analişti politici şi unul dintre membrii Cabinetului pe care îl respect foarte mult – domnul Barbu – vă rog să nu mai intraţi în competenţele economice ale Germaniei sau ale altcuiva când nu e cazul. Şi arătăm ca un Guvern neserios. Gândiţi-vă că sunteţi miniştri şi toate declaraţiile pe care le faceţi la televizor sunt luate ca atare”, a atras atenţia Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit presei, Daniel Barbu a declarat, la începutul săptămânii, că Germania încearcă să exporte un model de disciplină fiscală nepotrivit pentru toate celelalte ţări din Uniunea Europeană, ce nu poate fi reprodus de România.