Ponta: Oficialii FMI sunt de acord cu reîntregirea salariilor şi restituirea CAS-ului pensionarilor

Discuţiile cu FMI au decurs bine, iar oficialii europeni sunt de acord cu reîntregirea salariilor şi restituirea contribuţiei la asigurările de sănătate, reţinută de la pensionari. Toate prevederile vor fi incluse în viitoarea scrisoare de intenţie, care va fi semnată marţi, dacă guvernul primeşte votul de încredere al Parlamentului.

RomaniaTV.net
07 mai 2012, 06:09
Ponta: Oficialii FMI sunt de acord cu reîntregirea salariilor şi restituirea CAS-ului pensionarilor

„Sunt la fel de bucuros pentru că negocierile cu FMI desfăşurate din partea guvernului propus sunt pe cale de a se încheia cu succes, obiectivele fundamentale referitoare la salarii şi la pensii sunt acceptate de către FMI şi vor fi incluse în scrisoarea de intenţie”, a spus Victor Ponta.

Scrisoarea de intenţie va fi semnată marţi, dacă guvernul primeşte votul Parlamentului.

Potrivit lui Ponta, salariile bugetarilor vor creşte cu 8% de la 1 iunie, restul de până la 15% urmând să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie.

Ponta a precizat că restul de bani de până la 15% va fi primit de către bugetari în funcţie de rezultatele economice, dar cu siguranţă în cursul anului 2012, în luna octombrie sau în luna noiembrie.

Ponta a precizat că ministrul propus pentru Finanţe, Florin Georgescu, a negociat o ţintă de deficit de 2,25% din PIB pentru 2012, adică o extensie de 0,35%, el subliniind că acest procent este mai mult decât suficient pentru a acoperi proiectele pe care guvernarea USL le consideră esenţiale.

Victor Ponta a subliniat că deficitul nu va depăşi sub nicio formă procentul de 3% din PIB.

La rândul său, ministrul desemnat pentru Finanţe, Florin Georgescu, a precizat că discuţia cu delegaţia FMI, BM, CE a cuprins elementele de principiu ale continuării relaţiilor bilaterale dintre România şi organismele financiare internaţionale.

Potrivit lui Georgescu, partea română a exprimat prin premierul desemnat Victor Ponta angajamentul de a respecta obligaţiile asumate pentru a obţine în contrapartidă finanţarea internaţională, în timp ce reprezentanţii FMI, BM, CE şi-au exprimat mulţumirea pentru încheierea documentelor tehnice.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.