Ponta: Peste 250 de milioane de euro merg în cercetare. Acesta e cel mai bun lucru

Premierul Victor Ponta a declarat joi că alocarea fondurilor europene pentru cercetare şi pentru sprijinirea activităţii tinerilor doctoranzi şi post doctoranzi reprezintă cea mai bună investiţie pentru viitor, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
03 apr. 2014, 12:55
Ponta: Peste 250 de milioane de euro merg în cercetare. Acesta e cel mai bun lucru

‘Dacă am reuşit la începutul acestui an tot pe fonduri europene pe programul operaţional regional să alocăm 150 de milioane de euro pentru infrastructura şcolară – absolut necesară de altfel -, faptul că astăzi peste 250 de milioane de euro merg în investiţii umane, oameni care trebuie să continue un drum pozitiv pentru societatea noastră, cred că reprezintă de departe cea mai bună investiţie’, a afirmat Ponta la semnarea contractelor cu beneficiarii proiectelor de cercetare finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

Premierul le-a mulţumit celor din mediul universitar pentru că în 2012, când aceste programe erau blocate, au avut răbdare şi au reuşit să reziste în ciuda dificultăţilor financiare.

‘Atunci când în 2012 veneau foarte multe persoane şi instituţii şi ne spuneau cât de rău este faptul că POSDRU sau programul de creştere a competitivităţii sunt suspendate (…), niciodată n-au venit să se plângă la noi universităţile, institutele de cercetare sau studenţii şi astăzi, când văd că peste 5.700 de doctoranzi, post doctoranzi, universităţi, diverse instituţii de cercetare beneficiază de fonduri europene, nu pot decât să le mulţumesc pentru faptul că în acele momente dificile au avut răbdare. (…) Slavă Domnului că cele două programe au fost deblocate, că banii au fost rambursaţi şi că de acum încolo foarte mulţi din cei care merită beneficiază în mod clar de aceste programe’, a declarat prim-ministrul.

De asemenea, şeful Executivului i-a lăudat pe toţi beneficiarii finanţărilor dedicate cercetării, dar în special pe cei 15 tineri olimpici care primesc Bursa tânărului cercetător.

‘Mă bucur că încă 14 tineri cercetători beneficiază de o bursă care pe bună dreptate are numele lui Ionuţ (Budişteanu, olimpic – n.r.), însă mă gândesc la toţi acei doctoranzi, post doctoranzi care merită să fie sprijiniţi. Mă rog, o să le spun să nu cumva să intre în politică, să rămână cu partea de doctorat şi cu cercetarea’, a afirmat Ponta.

La eveniment au participat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.