Ponta: Peste 9.000 de oameni sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei

Peste 9.000 de poliţişti, jandarmi, angajaţi ai CNANDR, ISU şi forţe ale Ministerului Apărării Naţionale sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei, a anunţat, duminică, premierul Victor Ponta, în cadrul Comandamentului de iarnă.

RomaniaTV.net
26 ian. 2014, 15:29
Ponta: Peste 9.000 de oameni sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei

„Întreaga săptămână va fi una, conform datelor specialiştilor, dificilă în ceea ce priveşte intemperiile chiar dacă mâine şi poimâine o să fie mai puţin. Probabil astă seară ieşim din Cod Roşu, însă pentru miercuri – joi se anunţă iarăşi situaţii speciale ceea ce înseamnă că nu putem să răsuflăm uşuraţi mâine, ci trebuie, pe parcursul întregii săptămâni, să rămânem în acelaşi dispozitiv. Sunt în acest moment peste 8.000 de oameni în teren. Vorbesc de poliţişti, jandarmi, oamenii de la ISU, CNADNR şi forţele de la Ministerul Apărării Naţionale. Peste 9.000 de oameni pregătiţi să intervină în continuare, 2.500 de utilaje în teren”, a spus Ponta.

COD ROŞU, ALERTĂ MAXIMĂ. Dragnea: Este IADUL pe Pământ

Premierul a arătat că în funcţie de evoluţia vremii se va decide dacă se vor mai suspenda cursurile în şcoli.

Ponta a făcut un nou apel către cetăţeni să-şi restrângă la minim deplasările în zonele cu probleme.

„Vreau să mulţumesc oamenilor care au înţeles că este o situaţie specială. Fac acelaşi apel către cetăţeni să restrângă la un nivel minim deplasările în zonele cu probleme. Suntem în dispozitiv complet pentru că întreaga săptămână va fi, conform specialiştilor, una dificilă din punct de vedere al intemperiilor. Există activitatea specială a serviciilor de intervenţii, Ambulanţa, Pompieri şi SMURD. Când nu avem posibilităţile tehnice necesare cerem ajutorul armatei”, a adăugat premierul Victor Ponta.

COD ROŞU DE NINSORI ŞI VISCOL. Vezi judeţele în care se anunţă VREME EXTREMĂ

Meteorologii au emis pentru prima oară în istoria României COD ROŞU de ninsori şi viscol. Avertizarea vizează trei judeţe, Buzău, Vrancea şi Brăila. Sute de oameni sunt izolaţi, drumurile fiind închise, iar autorităţile au trimis armata în zonă pentru a-i ajuta pe sinistraţi.

Judeţul Buzău este blocat şi asta pentru că ninge încă de vineri seară, iar codul portocaliu de ninsori a fost prelungit până duminică la ora 22.00. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, toate arterele principale din judeţul Buzău, care fac legătura cu celelalte judeţe, sunt blocate.

Echipajele de salvare din Buzău încearcă să ajungă la doi copii bolnavi şi două gravide. Aceştia au nevoie urgentă de îngrijiri medicale. Echipajele de la ISU şi ambulanţele intervin în zonă. O gravidă a născut acasă, potrivit România TV. Şi în judeţul Ialomiţa mai multe localităţi sunt complet izolate, iar sute de oameni sunt complet izolaţi, după ce accesul în mai multe localități a fost complet blocat. Zăpada măsoară în unele zone peste un metru şi jumătate, iar autorităţile nu pot ajunge la ei.

Există şi localităţi care au rămas izolate. Un detaşamant al MApN ajută încă de sâmbătă noapte la misiunile dificile din judeţ.

În judeţul Buzău încă sunt patru urgenţe medicale nerezolvate, o femeie însărcinată, alta care a născut sâmbătă noapte acasă şi care trebuie să ajungă la spital în municipiul Buzău şi doi copii, la care autorităţile au plecat încă de sâmbătă noapte.

Aproape 70 de militari din cadrul Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău au acţionat în noaptea de sâmbătă spre duminică pe DN 2 şi DN 22 la salvarea de persoane şi deblocarea căilor de acces, potrivit Agerpres. Alţi 40 de militari din cadrul Batalionului 3 Geniu Mărăcineni au acţionat pentru evacuarea persoanelor şi autovehiculelor blocate de nămeţi pe DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila. Aceştia vor fi redislocaţi duminică la ISU Râmnicu Sărat, pentru a interveni în cazul unor situaţii de urgenţă.

Numărul localităţilor din judeţul Buzău rămase fără curent electric după viscolul din ultimele două zile a ajuns la 17, fiind afectaţi 10.260 de consumatori.

CITEŞTE ŞI: Viscolul face o nouă victimă: Un bărbat din Vaslui a fost găsit mort în zăpadă

COD ROŞU de viscol va fi şi în Brăila. Mii de oameni din mai multe localităţi sunt izolaţi de 24 de ore. Nimeni nu a putut să ajungă până acum în satele izolate. Sute de militari încearcă acum să deszăpezească drumurile, pentru a îi salva.

În Prahova este în vigoare o avertizare COD PORTOCALIU de ninsoare şi viscol. În apropiere de Mizil este aşteptată armata să sosească din moment în moment. Aici de două zile mai mulţi oameni sunt blocaţi în troienele de peste doi metri. Mai multe sate sunt izolate şi nu au curent electric. Şi aici sunt aşteptate camioanele armatei pentru a aduce apă şi pâine oamenilor, în condiţiile în care drumurile sunt complet blocate.

Patru localităţi din judeţul Prahova sunt izolate, duminică, după ce drumurile de acces au fost blocate din cauza viscolului, două drumuri naţionale şi patru drumuri judeţene sunt închise total sau parţial, iar aproape 7.000 de consumatori sunt nealimentaţi cu energie electrică.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, localităţile Boldeşti Grădiştea, Sălciile, Baba Ana şi Şotriile sunt în continuare izolate după ce drumurile au fost închise din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

În urma unor discuţii purtate de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, cu vicepremierul Gabriel Oprea şi cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, Armata va pune la dispoziţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă o şenilată, o freză, un vehicul 6×6 cu lamă şi un convoi militar pentru transportul de apă şi pâine.

În continuare rămân închise DN 1D Albeşti-Urziceni şi DN 1B, pe segmentul Mizil-Buzău, în timp ce pe DN 1A şi pe DN 71 Sinaia-Moroieni este restricţionat accesul autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone.

Pe toate celelalte drumuri naţionale din Prahova a fost instituită restricţie pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone.

De asemenea, patru drumuri judeţene sunt în continuare închise.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Electrica Muntenia Nord, Marian Popa, peste 6.800 de consumatori din 15 localităţi sunt nealimentaţi cu energie electrică. Şapte dintre aceste localităţi sunt total nealimentate, respectiv Cheia, Călugăreni, Ceraşu, Starchiojd, Telega, Meliceşti şi Meri, iar restul sunt parţial nealimentate.

Cursuri Cursurile în toate unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Prahova vor fi suspendate luni şi marţi din cauza vremii, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Prahova, Aurel Graur. Conform sursei citate, la nivelul judeţului Prahova sunt aproximativ 700 de unităţi de învăţământ la care învaţă aproximativ 100.000 de elevi.

Autorităţile locale au hotărât suspendarea cursurilor ca urmare a cantităţilor mari de zăpadă care au căzut, în ultima perioadă, în tot judeţul. „Decizia a fost luată în cadrul Comandamentului de iarnă. Sunt în judeţ zone izolate, iar drumurile sunt înzăpezite, ceea ce face ca accesul să fie dificil. Sunt şi elevi navetişi care vin cu microbuzele, iar în aceste condiţii accesul spre şcoli este unul greoi”, a precizat Graur.

MApN: 300 de militari şi 14 misiuni de intervenţie

Aproape 300 de militari ai Ministerului Apărării Naţionale, cu 35 mijloace tehnice, au executat, în ultimele 24 de ore, 14 misiuni de intervenţie în sprijinul populaţiei afectate de zăpadă şi viscol.

Potrivit MApN, în prezent, sunt în derulare patru intervenţii la care participă peste 40 militari cu şase mijloace tehnice, dintre care o intervenţie în localitatea Robeasca, judeţul Buzău, pentru evacuarea-salvarea unei persoane însărcinate.

MApN menţionează că 50 de militari cu cinci camioane încărcate cu alimente şi apă au plecat spre localităţile Sălciile şi Boldeşti Grădiştea din judeţul Prahova.

‘La solicitarea prefecturii Brăila, militarii Diviziei 2 Infanterie au participat la căutarea persoanelor dispărute din localitatea Găiseanca, salvând cele două persoane. Militarii intervin la deblocarea traficului pe tronsoane ale autostrăzilor A1 şi A2 şi degajarea zăpezii de pe drumurile judeţene şi naţionale în judeţele Vâlcea, Buzău, Prahova şi Brăila. În judeţul Buzău, localitatea Movila Banului, militarii au intervenit la evacuarea unei gravide, care a şi născut, a unei persoane rănite şi a unor lucrători CNADNR, în localitatea Florica’, se mai arată în comunicat.