Ponta se întâlneşte cu oficialii FMI. Vezi cele 3 măsuri urgente vizate de noul Guvern

Noul premier desemnat, Victor Ponta, se întâlneşte astăzi cu oficialii FMI. Discuţiile vor viza măsurile pe care ţara noastră şi le va asuma pentru următoarea perioadă. Este vorba inclusiv de majorarea salariilor bugetarilor. Aceasta nu este singura misiune urgentă a lui Ponta. Fie că vrea, fie că nu, premierul desemnat, Victor Ponta are trei probleme arzătoare pe care trebuie să le descurce.

RomaniaTV.net
29 apr. 2012, 09:48
Ponta se întâlneşte cu oficialii FMI. Vezi cele 3 măsuri urgente vizate de noul Guvern

Premierul desemnat Victor Ponta se întâlneşte, luni, de la ora 16.00, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene.

Înainte de a avea întrevederea, Ponta a anunţat că intenţia sa este ca delegaţia FMI, BM şi CE, care se află în aceste zile la Bucureşti, să plece din România cu o nouă scrisoare de intenţie semnată de un guvern care are asemenea puteri.

„Eu ştiu bine ce îmi doresc, îmi doresc ca acest guvern să obţină votul de încredere şi să gestioneze cât mai rapid un guvern cu drepturi depline, un exemplu este că delegaţia FMI şi BM se află în Bucureşti în aceste zile şi intenţia mea şi interesul României este ca această delegaţie să plece din România cu noua scrisoare de intenţie semnată de un guvern care are asemenea puteri”, declara duminică Ponta.

Deputatul PSD, Eugen Bejinariu, spune că noul Guvern va avea trei lucruri importante de rezolvat.

Lumea are nişte aşteptări din partea noului guvern. Cea cu privire la pensionari, sumele reţinute de un an şi ceva ilegal din veniturile pensionarilor. Guvernul trebuie urgent, în prima şedinţă de guvern, să dea ordonanţă prin care să reglementeze acest lucru. A doua masură pe care o văd eu din perspectiva Guvernului este aceea de a readuce veniturile angajaţilor la nivelul din iunie 2010. O a treia măsură, trebuie redus TVA-ul la alimentele de bază”, a declarat Bejinariu la România TV.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că punctele principale din programul de guvernare al USL, care priveau o eventuală guvernare după alegerile parlamentare, sunt „perfect valabile” şi acum.

El a adăugat că Guvernul pentru care va cere votul de învestitură al Parlamentului este un „Guvern special” şi unul cu un mandat limitat în timp, până la alegeri.

„Dincolo de ceea ce mi-am asumat în faţa Parlamentului, voi preciza, în săptămâna viitoare, calendarul punerii în aplicare a programului nostru de guvernare, evident, după ce aflu, în mod oficial, care este situaţia în acest moment a finanţelor ţării. Voi avea, de altfel, în zilele următoare, o întâlnire cu ministrul în funcţie, domnul Bogdan Drăgoi, şi vreau să îi mulţumesc public pentru disponibilitatea şi sprijinul pe care e dispus să mi-l acorde. Voi avea o întânire, imediat, cu delegaţia FMI şi a Comisiei Europene care se află la Bucureşti”, a spus Ponta.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, după căderea Guvernului Ungureanu, că misiunea de evaluare a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autorităţile române, dar va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în ţară cel puţin câteva zile.

„Vor continua discuţiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discuţii legate de ţintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenţa tehnică, iar acestea pot fi continuate, fără a se mai negocia nimic”, a declarat Mihai Tănăsescu.

Întrebat dacă delegaţia FMI ar putea părăsi România mai devreme de 7 mai, termenul iniţial pentru finalizarea misiunii de evaluare, Tănăsescu a răspuns că, cel puţin în următoarele zile din săptămâna viitoare, echipa se va mai afla la Bucureşti pentru discuţii tehnice.

Negocierile între FMI şi autorităţile române vor fi reluate abia când va fi aprobat un nou Guvern.

Cea mai stringentă problemă aflată în negociere în cadrul acestei misiuni o reprezenta decizia de majorare a salariilor bugetarilor cu 16%, pentru a le readuce la nivelul din iunie 2010. Acest punct era absolut necesar pentru ca Guvernul să poată majora legal salariile, fără să încalce legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

În primele zile ale negocierilor, FMI şi experţii români negociau redefinirea indicatorilor macroeconomici pentru acest an, pe baza cărora fie calculat spaţiul fiscal necesar majorării salariilor bugetarilor.

Fără aceste prognoze, FMI şi Comisia Europeană nu-şi pot da acordul privind majorările salariale.

Misiunea urma să evalueze şi stadiul restructurării şi privatizării societăţilor de stat, şi să definitiveze calendarul de majorare a preţurilor la gaze şi energie.