Ponta vrea ca Preşedinţia, Parlamentul, partidele să vorbească pe o singură voce pe tema Schengen

Premierul Victor Ponta afirmă că toate instituţiile, Preşedinţie, Parlament, partide politice, inclusiv europarlamentarii români, trebuie să vorbească pe o singură voce pe tema intrării României în spaţiul Schengen, fără a mai transforma totul "într-o bătălie de Dâmboviţa" legat de cine este vinovat.

RomaniaTV.net
15 nov. 2013, 19:06
Ponta vrea ca Preşedinţia, Parlamentul, partidele să vorbească pe o singură voce pe tema Schengen

„Eu aici aş vrea, tocmai în baza acestei declaraţii făcute de preşedintele Barroso, alături de mine şi alături de premierul Moldovei, să fac un apel – şi o să încerc să concretizez instituţional acest apel către toate instituţiile din România, preşedinte, parlament, partide politice – să nu mai încercăm să dăm vina unii pe alţii pentru ceva ce nu e vina nimănui, apropo de Schengen. Să vorbim pe o singură voce. O să fac un apel şi către toţi europarlamentarii români, practic, să reluăm cuvânt cu cuvânt ceea ce spune preşedintele Comisiei Europene: România şi Bulgaria sunt pregătite să intre în Schengen, iar apelul pentru toate ţările membre este să respecte principiul fundamental al Uniunii Europene, cel al liberei circulaţii. Dacă o să transformăm totul, ca de obicei, într-o bătălie de Dâmboviţa „cine este de vină?”… nu este de vină niciun român, nu este de vină nimeni din România, pentru că noi ne-am făcut treaba”, a spus Ponta, la Bruxelles.

El a arătat că România nu poate accepta ideea că, de fiecare dată, trebuie să aştepte să mai treacă o alegere într-una dintre ţări, pentru a intra în Schengen.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a explicat românilor, vineri, cât de sensibile sunt subiecte precum Schengen şi libera circulaţie în unele state membre UE, din cauza unor forţe extremiste.

Liderul Executivului european a precizat, într-o conferinţă comună de presă cu premierii român, Victor Ponta, şi moldovean, Iurie Leancă, că nu poate oferi „o dată precisă” privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Poziţia noastră, a Comisiei, nu s-a schimbat. Ne-am menţinut poziţia de a sprijini Bulgaria şi România în acest demers. Dar, trebuie să fiu realist, decizia este luată de statele noastre membre şi, după cum ştiţi, din motive diferite, aceasta nu este încă posibilă. Acesta este, de asemenea motivul, pentru care nu mă pot angaja să avansez o dată precisă”, a spus Barroso, întrebat dacă cele două ţări vor adera la Schengen în 2014.

Barroso a mai precizat că „din punctul de vedere al Comisiei ar trebui să fie posibil, dar nu depinde de instituţiile europene”. „Decizia depinde de poziţia unor state membre. Aceasta e realitate, e o apreciere foarte onestă. Cred este important ca opinia publică din România să ştie exact care sunt provocările”, a declarat preşedintele Jose Manuel Barroso.

Jose Manuel Barroso a declarat, luni seară, că România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, din cauză că unele ţări se opun.