Pop a promis angajaţilor Oltchim că neregulile sesizate de ei privind firme căpuşă vor fi verificate

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a promis, joi, protestatarilor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, că toate neregulile sesizate de către angajaţi în privinţa "firmelor căpuşă" din combinat urmează să fie prezentate "organelor statului" care vor face verificări în acest sens.

RomaniaTV.net
13 sept. 2012, 18:00
Pop a promis angajaţilor Oltchim că neregulile sesizate de ei privind firme căpuşă vor fi verificate

„În ceea ce priveşte activitatea combinatului, înainte de luna mai 2012, nu deţin, nu am eu toate informaţiile, şi, din punctul acesta de vedere, vă pot asigura un răspuns documentat de la experţii Ministerului Economiei şi ai Ministerului de Finanţe. În condiţiile acestea, am cerut reprezentantului dumneavoastră ca luni, la Bucureşti, să ne aducă un document cu toate neregulile pe care le-aţi constatat, cu toate firmele căpusă, toate afacerile în cascadă şi toate celelalte şi vă asigur că ne vom ocupa de sesizarea organelor statului care trebuie să îi verifice pe cei care au dus Oltchim de pe primul loc în România acolo unde este astăzi”, a declarat Liviu Pop.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a făcut, joi, un apel la salariaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea care protestează în curtea unităţii să nu transforme „o chestiune economică în una sindicală”, el spunând că speră ca privatizarea combinatului să fie una de succes.

„Eu vă mulţumesc şi fac un ultim apel la colegii dumneavoastră pe care vreau să-i văd, cei care sunt în greva foamei, aceea de a nu transforma o chestiune economică într-o chestiune sindicală. Din punctul acesta de vedere, eu cred că până marţi vom avea cât mai mulţi ofertanţi în aşa fel încât să avem o privatizare de succes. Miercuri, după şedinţa de Guvern, indiferent ce se întâmplă marţi, vă asigur că voi fi în rândurile dumneavoastră. Eu vă doresc tărie şi răbdare, e necesar. Greviştilor foamei le transmit un singur lucru: se pot rezolva problemele de conducere ale unui sindicat şi o spune un fost sindicalist, într-un cadru organizat. Am invitat luni un reprezentant al acestora la întâlnirea cu domnul ministru Chiţoiu”, a afirmat Liviu Pop.

Întrebat dacă după privatizare la Oltchim va rămâne acelaşi număr de angajaţi, Liviu Pop a răspuns că din caietul de sarcini rezultă că „pe toată perioada de privatizare se păstrează locurile de muncă”.

„Cât priveşte oprirea protestelor, este decizia dânşilor, până la urmă eu ştiu un singur lucru: dacă este linişte şi pace socială sunt şanse să nu alungăm investitorii şi să avem mai multe oferte la privatizare. Din punctul meu de vedere, şansele ca un investitor serios să preia Oltchim sunt foarte mari, sunt 12 companii care au ridicat caietele de sarcini, patru dintre ele fiind cele care au vrut să cumpere în primă fază Oltchim, deci şansele sunt de trei ori mai mari decât pe procedura de privatizare dorită de alţii. Cât priveşte numărul de angajaţi, din câte ştiu eu, din caietul de sarcini, pe toată durata de privatizare se pastrează locurile de muncă”, a mai precizat Liviu Pop, după ce a ieşit de la negocierile cu conducerea combinatului şi cu reprezentanţii salariaţilor.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, le-a spus, joi, angajaţilor Oltchim să renunţe la proteste şi să meargă, luni, să discute cu ministrul Economiei, oamenii afirmând că vor renunţa la proteste doar dacă vor fi semnate demisiile celor 15 directori ai combinatului.

Citeşte şi Alţi 30 de angajaţi ai Oltchim ameninţă cu greva foamei