Popularitatea lui Putin scade în Rusia după anunțul mobilizării. Sondajele arată că această decizie a lovit încrederea rușilor în președintele rus

Vladimir Putin a scăzut în ochii cetățenilor ruși după ce acesta a anunțat mobilizarea în toată țara. Conform unui sondaj, președintele este, în ciuda acestei scăderi, mai popular decât înainte de război.

30 sept. 2022, 09:20
Popularitatea lui Putin scade în Rusia după anunțul mobilizării. Sondajele arată că această decizie a lovit încrederea rușilor în președintele rus

Imaginile cu rușii care părăsesc teritoriul Federației Ruse după anunțul mobilizării parțiale s-au înmulțit. Peste 300.000 de rezerviști au fost chemați să lupte în război. Imaginile i-au făcut pe cetățeni să își piardă încrederea în Putin, care anterior promitea că nu va implica poulația în „operațiunea militară specială” din Ucraina, așa cum o numea Kremlinul.

În luna august, 24% din populația Rusiei considera că țara merge în direcția greșită, iar în prezent procentul a crescut la 27%.

Conform unui sondaj al Institutului Levada Center, recunoscut internațional ca institut independent, popularitatea lui Vladimir Putin este, pentru prima dată de la începutul războiului, în scădere. Nivelul de încredere al rușilor în acțiunile președintelui s-a diminuat cu șase puncte, de la 83% în august la 77% la sfârșitul lunii septembrie.

Sondajul a fost realizat în perioada 22-28 septembrie, în 137 de orașe din Rusia, pe 1600 de persoane, conform Mediafax.

Este cea mai mare scădere pentru președinte   de la o reformă nepopulară în privința pensiilor din 2018, care scăzuse cu 12 puncte popularitatea președintelui.

Citește și: Vladimir Putin a găsit soluția. Cum vrea să oprească rușii care încearcă să fugă de război

Putin, mai popular decât înainte de război

În ciuda acestei scăderi, Vladimir Putin este mai poular acum decât înainte de război. Războiul din Ucraina i-a adus conducătorului, până în prezent, o creștere a cotei de popularitate între martie și august 2022, cu 83% opinii favorabile.

Acest efect a putut fi observat încă din timpul anexării Crimeei din martie 2014, cu o rată de aprobare care a crescut de la 65% la 83% între lunile ianuarie și aprilie ale anului 2014.

Citește și: Rușii deja celebrează. Vladimir Putin pregătește o ceremonie fastuoasă, după referendumurile din teritoriile pierdute de către Volodimir Zelenski