Vladimir Putin a găsit soluția. Cum vrea să oprească rușii care încearcă să fugă de război

Vladimir Putin a găsit rapid o soluție pentru ca cetățenii ruși să nu mai fugă din țară. Președintele de la Moscova a stabilit ca Serviciul de Pașaporte să nu mai elibereze documentele necesare pentru persoanele chemate în armată. 

29 sept. 2022, 23:48
Vladimir Putin a găsit soluția. Cum vrea să oprească rușii care încearcă să fugă de război

Vești proaste din Rusia, anunțate de Guvernul controlat de către Vladimir Putin.

„Dacă un cetăţean a fost chemat să efectueze serviciul militar sau dacă a primit o convocare (n.r. – la mobilizare/recrutare), nu i se va elibera paşaport internaţional”, a anunţat miercuri, pe site-ul său de informaţii Guvernul.

Anunţarea cu privire la noile restricții din Rusia a venit pe fondul unui context geopolitic din ce în ce mai încordat, în care spaima cetățenilor ruși a început să fie din ce în ce mai mare. În plină campanie de mobilizare a rezerviștilor, oamenii au început să se gândească la scenariul cel mai negru: închiderea totală a frontierelor, pentru toți cetățenii.

Până la acest scenariu, cetățenii din Rusia, nechemați în armată, pot pleca în Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kîrgîzstan doar cu paşaportul intern, echivalentul unei cărţi de identitate.

 

Teroare în Rusia. Ce au ajuns să facă cetățenii, disperați

 

Zeci de mii de ruşi au fugit deja în ţări vecine. Cele mai mari valuri de migrație au ajuns în Georgia, Kazahstan şi Mongolia, după ce Vladimir Putin a decretat miercurea trecută mobilizarea parțială.

Exodul este atât de mare, încât Servivciile ruse de Securitate (FSB) au instalat marţi, 27 septembrie, un birou „mobil” de mobilizare la frontiera cu Georgia, pentru a-i prinde pe cei care încearcă să fugă de armată.

„Țarul de la Kremlin” dădea asigurări pe 21 septembrie că doar persoanele care au deja experienţă militară sau competențe „pertinente” în armată urmează să fie mobilizate.

Totuși, Putin pare să nu se țină de cuvânt. Mobilizarea unor bătrâni, bolnavi şi studenţi, deci scutiți, a provocat un val de indignare şi manifestaţii, scrie presa din vest.

În Ucraina, regimul este și mai sever. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au interzisă părăsirea țării.