Posibile schimbări importante în România. Supermarketurile din oraşe să se mute la periferie

Propuneri importante pentru schimbarea legislaţiei din România. Asociaţiile de profil cer sprijinirea micilor magazine şi obligarea marilor supermarketuri să se multe la periferiile oraşelor.
Romania TV
04 apr. 2019, 15:51
Posibile schimbări importante în România. Supermarketurile din oraşe să se mute la periferie

Sprijinirea sectorului IMM-urilor este foarte important pentru dezvoltarea economică a României, motiv pentru care ar trebui interzisă în viitor funcționarea marilor retaileri în interiorul localităților, taxele de raft să fie eliminate, iar distribuitorii tradiționali de bunuri să aibă acces la finanțare europeană, sunt propunerile de modificări legislative înaintate în cadrul proiectului POCA 111846 de Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România – ACDBR, se arată într-un comunicat.

Schimbările privesc definirea distribuției bunurilor de larg consum întrucât lipsa unei reglementări clare face ca acest sector să nu intre în Strategia națională de competitivitate, prevăzută în HG 775/2015, și să nu aibă acces la fonduri europene. Întrucât problemele cu resursele umane specializate sunt din ce în ce mai mari, acest aspect este foarte important.

În România există acum un deficit de 50.000 de șoferi în distribuție. Sunt firme de resurse umane din Germania care vin și recrutează de pe băncile școlii de formare profesională a șoferilor. Îi selectează, le achită cursurile și, dacă reușesc să ia examenul, au interviuri și pleacă în Germania. Criza de forță de muncă există și în domeniul agroalimentar, în producție și în distribuție.

Ovidiu Gheorghe, președinte ACDBR

Hipermarketurile au închis micile afaceri

Concurența marilor retaileri în orașe a dus la închiderea magazinelor din cartiere, de la parterul blocurilor ori de la colțul străzilor și care, deși nu aduceau un venit mare, ofereau locuri de muncă și reprezentau o sursă de venit pentru familiile care le dețineau. Desființarea acestora a dus la șomaj și la plecarea angajaților în alte țări, a fost concluzia membrilor Asociației. Este principalul motiv pentru care supermarketurile ar fi trebuit să funcționeze încă de la început la distanță de 5-10 kilometri de ieșirea din localități. „Astăzi nu mai avem nici capacități mari, nici capacități mici și mijlocii. De asta este foarte important ca toată lumea să se trezească și să dezvoltăm sectorul IMM-urilor. Comerțul se face în procent de 90% numai prin marii retaileri”, a spus Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară

Un concurent pentru marii retaileri

Un alt aspect important este ca în interiorul localităților să existe și afaceri românești și să se organizeze piețe volante la sfârșitul săptămânii ale micilor producători. Prin dezvoltarea lanțurilor de magazine autohtone, nu doar cu produse alimentare, cu orice tip de produse, nu atât de mari ca hipermarketurile, ar putea să existe o concurență pe piață.

„Soluția ar fi aducerea pe piața autohtonă a unui alt jucător care să concureze cu supermarketurile. Deși la început ar fi magazine mai micuțe, apoi s-ar asocia și ar face un hipermarket românesc, dar din jocul prețurilor din magazinele mici se poate regla treptat piața”, este de părere Dragoș Frumosu

Reprezentanții ACDBR au subliniat și faptul că prețul este mare la raft din cauza cumulului tuturor taxelor pe care marii retaileri le impun prin contracte: taxă de raft, taxă de listă, taxă de poziție. Toate aceste taxe intră în bugetul lor de marketing sunt impuse prin contractele prin care le încheie cu fiecare furnizor de produse și atunci prețul la raft este cu până la 30% mai mare decât la poarta fabricii. Cu aceste taxe se face un joc, astfel încât prețul produselor autohtone să crească la nivel cu cele de import, pentru a fi cumpărat cele din urmă.părat cele din urmă.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin