Postul Paştelui 2020. Când este LĂSATA SECULUI. Tot ce trebuie să ştii

Postul Paştelui 2020. Anul acesta creştinii ordodocşi sărbătoresc Învierea Domnului pe data de 19 aprilie. Prin urmare, duminică, 23 februarie, este lăsata secului de carne, iar pe 1 martie se lasă sec de brânză. 

RomaniaTV.net
19 feb. 2020, 09:06
Postul Paştelui 2020. Când este LĂSATA SECULUI. Tot ce trebuie să ştii

Postul Paştelui 2020. Duminică, 23 februarie 2020, este lăsatul secului de carne. Sintagma „lăsatul secului”, este înțeleasă ca fiind sinonimă cu uscat, de post, fără grăsime. În zonele rurale, înainte de intrarea în Postul Paștelui, se obișnuia să se organizeze petreceri, localnicii mâncând pe săturate din bucatele de care nu se mai puteau atinge în post. În săptămâna lăsatului sec de carne, între 23 februarie și 29 februarie, nu se fac nunți.

Lăsatul secului de brânză pentru Postul Mare al Paștelui 2020

Postul Paştelui 2020. Pe 1 martie, este și lăsatul secului de lactate, astfel, că în postul Paștelui nu se consumă lactate. Mai mult, se spune că nu este bine să se facă petreceri, fapte rele sau să vorbești de rău o persoană.

Nici peștele, untdelemnul, fumatul și alcoolul nu sunt permise. De asemenea, în Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine și se bea apă și în Vinerea Mare se ține post negru. Pe parcursul acestei perioade sunt doar dezlegări la pește, de Bunavestire, de pe 25 martie și în Duminica Floriilor, pe 12 aprilie de ortodocși și de catolici pe 5 aprilie.

De asemenea, în postul Paştelui credincioșii trebuie să-şi țină în frâu gândurile necurate și poftele. 

Citeşte şi Tradiţii de Paşte: De ce este interzis să porţi haine roşii în Postul Paştelui