Postul Paştelui 2021. Alimentaţia corectă în post. Medicul nutriţionist îţi recomandă ce să mănânci şi ce să eviţi ca să nu te îngraşi

Postul Paştelui, în acest an, se derulează în perioada 15 martie-1 mai. Un răstimp de şapte săptămâni, în care credincioşii care decid să ţină postul trebuie să renunţe la produsele de origine animală şi să consume doar produse vegetale.

15 mart. 2021, 12:12
Postul Paştelui 2021. Alimentaţia corectă în post. Medicul nutriţionist îţi recomandă ce să mănânci şi ce să eviţi ca să nu te îngraşi
Produse din soia. Sursa FOTO: ucsfhealth.org

Postul Paştelui 2021. În această perioadă, este important să ne hrănim cât se poate de sănătos, astfel încât carenţele nutriţionale să nu fie cât mai puţine. Ele vor exista oricum având în vedere că, timp de şapte săptămâni, nu vei consuma proteină animală, dar important este ca aceste carenţe să nu-ţi afecteze foarte mult starea de sănătate. Nutriţionistul Oana Dumitrache a vorbit, în emisiunea „Sfat de sănătate” de la Antena 3, despre alimentele care pot fi consumate în perioada postului, astfel încât, la capătul acestuia, să nu ne fie afectate nici sănătatea, nici silueta.

Chiar şi în post există o alimentaţie sănătoasă. Este ok să facem o pauză de la proteinele de origine animală, pentru că şi proteinele animale în exces pot conduce la boli metabolice precum hiperglicemia. Guta, de exemplu, este o boală prin acumulare de proteine animale în exces.

Să nu uităm că proteinele vegetale nu pot înlocui definitiv proteinele animale. De ce? Pentru că proteinele animale ne aduc acei aminoacizi esenţiali organismului şi mai ales musculaturii scheletice pe care o folosim tot timpul.

Citeste si Postul Paştelui 2021. Ce este bine să faci în Lunea curată şi în Marţea strâmbă. Motivul pentru care, în cea de-a doua zi a postului, femeile trebuie să meargă la cârciumă

Tocmai de aceea s-a dat şi dezlegarea la peşte. Este totuşi o proteină nobilă, de origine animală, care ne ajută foarte mult să nu facem un deficit de mare în această perioadă, fiind o perioadă un pic mai lungă„, explică medicul nutriţionist.

Postul Paştelui 2021. Ce să mănânci în post ca să nu te îngraşi

Nutriţionistul Oana Dumitrache atrage atenţia asupra produselor făcute special pentru a fi consumate în perioada postului, cum sunt covrigeii, pateurile vegetale, crenvurştii vegetali sau salamul de soia, care conţin coloranţi şi aditivi pentru îmbunătăţirea aspectului şi a gustului. Consumul acestor produse, pe lângă faptul că favorizează acumularea de kilograme în plus, îţi poate deteriora şi starea de sănătate prin aceea că favorizează carenţele nutriţionale.

Produsele de post ne cam păcălesc. Sunt foarte multe produse de post care sunt îmbunătăţite cu aditivi şi coloranţi alimentari. Din păcate, ele nu ne aduc un beneficiu asupra sănătăţii, din contră ne îngraşă şi mai tare. Pacienţii care au sindrom metabolic, care au deja obezitate, hipertensiune sau chiar diabet trebuie să fie atenţi. Întotdeauna, când intri în post, trebuie să te adresezi unui specialist.

În primul rând produsele făcute special de post. Acestea sunt cele care ne îngraşă cel mai tare: covrigeii, produsele de post vegetale care sunt îmbogăţite cu aditivi, coloranţi, cu diferite gusturi ca să fie cât mai plăcute. Ele sunt o păcăleală. În timp, consumate, nu produc decât lucruri nebenefice asupra organismului„, atrage atenţia specialistul.

Postul negru, recomandat pentru detoxifierea organismului

Nutriţionistul Oana Dumitrache spune că postul negru are câteva beneficii, însă nu oricine trebuie să-l ţină.

Postul negru, în general, este un post religios. El se ţine într-o singură zi, în Vinerea Mare, când nu poţi să bei decât apă. Ulterior, s-a constatat că acest post negru, ţinut rar, dar pe perioade foarte scurte ne ajută un pic la detoxifierea organismului.

Citeste si Postul Paştelui 2021. Când este dezlegare la peşte

Sunt anumite grupuri sau categorii de persoane care nu pot ţine acest post negru. În primul rând sunt persoanele însărcinate, vârstnicii, copiii şi cei care au probleme cronice cu afecţiuni cronice în tratament. Aici postul negru dăunează şi mai mult sănătăţii.

Această pauză alimentară are şi beneficii. Singurul lucru la care nu sunt de acord este hidratarea. În clipa în care prelungim la trei, patru zile, atunci da, apar probleme. Să nu uităm că în tubul nostru digestiv este 70% din sistemul nostru imunitar. Atunci trebuie să acordăm foarte multă atenţie„, a precizat nutriţionistul Oana Dumitrache la Antena 3.