Povestea chirurgului român care a reuşit să se opereze singur de hernie inghinală

Alexandru Tzaicu a fost primul chirurg roman din lume care s-a auto-operat de hernie inghinala, fiind anesteziat cu stovaina si stricnina. Acest experiment incheiat cu succes i-a permis obtinerea doctoratului cu teza propriei operatii. 

RomaniaTV.net
07 ian. 2018, 08:14
Povestea chirurgului român care a reuşit să se opereze singur de hernie inghinală

Pe 23 septembrie 1909, la Sanatoriul ”Sf.Maria” din Iasi, personalul medical facea ultimele pregatiri pentru un eveniment istoric. Doctorul Alexandru Tzaicu, asistat de profesorul Ernest Juvara, alti colegi de breasla si un fotograf, se pregatea de prima auto-operatie de hernie inghinala din lume. Chiar daca pana atunci operatiile, de orice natura, erau extrem de riscante, tanarul in varsta de 26 de ani a vrut sa demonstreze lumii medicale ca rahianestezia lui Thoma Ionescu functiona.

„Niciun punct de vedere asemanator cu vederile mele, niciun cuvant de incurajare, din contra, pana in ultimul moment, cea mai teribila impotrivire. Opozitiunea mi se facea mai ales pe motivul ca, oricine este in imposibilitatea a opera o hernie inghinala, pacientul stand in pozitiunea sezanda. Eram convins insa ca voi trece si peste aceasta greutate”, nota medicul Alexandru Tzaicu.

Dupa ce totul a fost pus la punct in sala de operatii, pe masa isi asteptau randul seringile cu stovaina si stricnina pentru anestezia rahidiana. Pentru cazul in care operatia nu ar fi decurs normal erau pregatite si ser artificial, eter, cafeina si ulei camforat, lucruri elementare astazi si singurele la acea vreme.

Dupa sterilizarea zonei lombare pentru injectie, profesorul Juvara i-a facut rahianestezia doctorului Tzaicu. Tot ce a simtit in timpul anesteziei si al operatiei este pe larg descris in teza sa de doctorat, scrisa de unul dintre colegi, in timpul operatiei. Aceasta teza, ”Auto-observatiunea unei auto-operatiuni de hernie sau Rachistrichnostovainizarea” a facut posibila obtinerea doctoratului.

Chiar daca profesorul a incercat sa il convinga sa renunte la operatie, Tzaicu a fost convins de reusita medicala si si-a injectat si doza de stovaina, 4 injectii. In timpul operatiei, atent executate, dupa procedeele descrise de medicul Eduardo Bassini, ii permite si fotografului sa surprinda imagini cu interiorul corpului uman. La ora 17.15, operatia se incheia cu succes, dupa cum se arata in confesiunile Dr. Richard Constantinescu, de la U.M.F. „Grigore T. Popa” din Iasi.
 
Conform notitelor doctorului Tzaicu, anestezia nu a fost una perfecta, metoda fiind imbunatatita dupa ani de experienta.
 
Auto-operatia chirurgului roman a inspirat si a fost luata drept model si de alti medici din lume. Este cazul chirurgului american Evan O’Neill Kane, care in anul 1921 s-a auto-operat de apendicita, demonstrand si el siguranta si eficienta anesteziei locale. Dupa cativa ani acesta s-a operat si de hernie inghinala.
 
Un alt caz, preluat de presa straina, este cel al lui rusului Leonid Rogozov. Medicul plecat intr-o expeditie in Antarctica se auto-opereaza de apendicita acuta. Tanarul, de numai 27 de ani, se decide asupra operatiei la 30 aprilie 1961 si isi administreaza procaina. Asistat de membrii ai echipajului, interventia chirurgicala se termina cu bine.

Pe langa abilitatile sale medicale, Alexandru Tzaicu a fost si un bun antreprenor. Acesta a infiintat Sanatoriul ”Dr.Tzaicu” din strada Zmeu nr.3, ulterior mutand sediul in strada Carol nr.20. Ziarele vremii, precum Opinia, din data de 12 decembrie 1913, ii facea adevarata reclama acestui centru. In urmatorii ani, Tzaicu a profesat si la Bucuresti, fiind medic la CFR, iar in ultimii ani de viata a fost preocupat de apicultura si propietatile medicale ale produselor apicole. 

Cunoscutul poet George Toparceanu i-a dedicat chiar si o epigrama: ”Noi, amandoi, avem destul talent/Dar stii ce-mi spune Muza speriata?/Ca dumneata sa-mi fii mereu client,/Iar eu al dumitale, niciodata!”