Povestea FASCINANTĂ a satului FANTOMĂ din Banat. Unde au dispărut toţi locuitorii FOTO

Pe un deal din Munții Semenic se află un loc cu totul special. Este vorba despre Lindenfeld sau "Câmpul cu Tei", satul fantomă din Banat care, din secolul trecut, nu mai este locuit. Cele 61 de case abandonate din Lindenfeld sunt adevărate muzee în aer liber. În unele încă pot fi găsite farfurii pe masă, iar mobila este la locul ei, dovezi clare că acest loc a fost locuit în vremuri nu prea îndepărtate. Acum, drumul spre satul părăsit din județul Caraș-Severin mai este cutreierat doar vara de ciobanii din apropiere sau de turiștii curioși să se aventureze într-un alt tărâm încărcat de istorie.

RomaniaTV.net
16 feb. 2015, 09:30

Satul Lindenfeld a fost înființat de nemții (pemii) aduși sau veniți din Boemia în anii 1827–1828, care au întemeiat și alte sate în Banat, precum Gărâna, Brebu Nou sau Poiana, scrie pressalert.ro. Pemii au venit în aceste locuri din Banat după ce li s-a promis că vor ajunge într-o țară în care va curge miere și lapte. Din păcate, pemii au dus o viață foarte grea, izolați de localitățile din vale, fiind nevoiți să cultive pământul pentru a avea ce mânca și să-și făurească singuri uneltele de care aveau nevoie. Însă, cu timpul, satele din Banat locuite de pemi au devenit prospere. „În toată existenţa acestei aşezări, nu s-a înregistrat nicio căsătorie mixtă cu români din satul vecin, Poiana.

Citeşte şi Oraşul european cu cele mai multe poduri

Fiind atât de izolaţi, locuitorii Lindenfeldului au fost scutiţi de recrutare în armata austro-ungară în timpul Primului Război Mondial. În anul 1924, numărul lor era de 230. În cel de-al Doilea Război Mondial au fost, însă, destui mobilizaţi pe front, iar în 1945 o mare parte dintre ei au fost deportaţi în Uniunea Sovietică, pentru că erau germani”, povestește istoricul reșițean Mircea Rusnac în articolul „Un sat bănățean recent dispărut: Lindenfeld”.

Citeşte şi BANATU-I FRUNCEA. Top 10 locuri frumoase care e musai să ajungi GALERIE FOTO

Un bătrân de 83 de ani, ultimul localnic al satului Lindenfeld

Încet, încet, satul a început să se depopuleze. Tinerii au plecat la liceu la Caransebeș și s-au stabilit acolo, alții s-au mutat în Gărâna sau Brebu Nou, iar alții au emigrat în Germania. Așa se face că în anii ’90, Lindenfeld era locuit de un singur om, bătrânul Paul Schwirzenbek, care nu a dorit să-și părăsească satul natal. Acesta îi întâmpina pe turiștii curioși și le povestea despre vechile familii care au locuit în Lindenfeld. În anul 1998, la vârsta de 83 de ani, bătrânul a murit într-un accident de mașină, la Caransebeș. Satul fantomă din județul Caraș-Severin este încărcat de istorie. Casele abandonate de pemi încă sunt în picioare, însă doar trei mai au și acoperiș, iar prin ruinele unor locuințe au început să crească arborii. La satul Lindenfeld se poate ajunge cu mașina prin localitatea Buchin, pe DN 6.

Satul părăsit din Banatul Montan este și subiect de film în „O poveste de dragoste. Lindenfeld”, cea mai recentă peliculă a regizorului Radu Gabrea, apărut în 2014.