Prăjitura Episcopului, un desert de te lingi pe degete. Vezi de ce ingrediente ai nevoie și care este modul de preparare

Prăjitura Episcopului, un desert de te lingi pe degete. Rețeta este o combinatie delicioasă din albuș cu nucă, ciocolată, gem de caise, glazură de lămâie, bucățele de coajă confiată de portocale şi alune de pădure. Gustul acestei prăjituri este unul foarte bun și cu siguranță vei impresiona oaspeții.

09 sept. 2023, 14:53
Prăjitura Episcopului, un desert de te lingi pe degete. Vezi de ce ingrediente ai nevoie și care este modul de preparare
Prăjitura Episcopului, un desert de te lingi pe degete

Prăjitura Episcopului, un desert de te lingi pe degete. Blatul din albușuri este plin de bucățele de coajă confiată de portocale, ciocolată, nuci, alune de pădure sau stafide. Puteți pune şi curmale, smochine sau rahat colorat. Glazura albă este acrișoară de la zeama de lămâie, și este așezată peste un strat fin de gem de caise amestecat cu lichior.

Citește și: Rețeta pentru prăjitura Coca-Cola. Este și acum unul dintre cele mai gustoase deserturi preparate în casă

Prăjitura Episcopului, un desert de te lingi pe degete

Pentru a pregăti prăjitura Episcopului, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 7 albușuri,
  • 100 g zahăr,
  • 1½ plicuri cu zahăr vanilat,
  • 1 vârf de cuțit cu sare,
  • 15 ml suc de portocale sau 7 ml suc de lămâie
  • 125 g unt topit,
  • 125 g făină
  • 250 g amestec de nuci, alune de pădure, ciocolată amăruie, coji confiate de portocale și lămâie, stafide, alte fructe uscate sau confiate
  • 150 g gem de caise,
  • sucul stors de la o jumătate de portocală,
  • 25 ml lichior de portocale.

Pentru glazură, aveți nevoie de: 150 g zahăr pudră, ½ plic cu zahăr vanilat, 30 ml zeamă de lămâie.

Prăjitura Episcopului. Mod de preparare

Începeți prin a prăji ușor fără ulei o mână de nuci și alune de pădure, apoi tocați 25 g coajă confiată de portocale, 50 g smochine și curmale. Puteți folosi ciocolată amăruie sau bucățele de ciocolată cu lapte, ambele fiind mărunțite folosind un cuțit.

Bateți albușurile spumă cu sare, iar când compoziția devine consistentă, adăugați și zahărul tos dar și cel vanilat. Continuați să bateți cu mixerul până când totul se transformă într-o spumă foarte tare. Peste această spumă, se va turna făina și toate fructele confiate și nucile, dar și jumătate din untul topit și aromatizat cu coajă de lămâie sau portocală.

Se amestecă foarte bine cu o spatulă, se pune preparatul în formă și se introduce la cuptorul încălzit la 170 de grade Celsius. Se lasă în jur de 40-45 de minute și se încearcă produsul folosind o scobitoare. Se răstoarnă prăjitura pe un grilaj de bucătărie. Încălziți puțin gemul de caise și amestecați cu puțin lichior de portocale. Nivelați stratul de gem cu o spatulă și lăsați să intre în prăjitură în jur de o oră.

Cum se pregătește glazura

Într-un castron puneți 150 g zahăr pudră, puțin zahăr vanilat și 50 ml suc de lămâie proaspăt. Amestecați bine cu mixerul. Glazura trebuie să fie puțin mai groasă ca o miere. Puneți glazura dintr-o singură mișcare peste prăjitură, nivelați bine. Lăsați 10-15 minute să se usuce și ornați prăjitura Episcopului, presărând fulgi de migdale, ciocolată în mai multe culori și ce mai doriți.