Prăjitura Joffre, prăjitura Mareşalului, cel mai spectaculos desert cu ciocolată. Cu o textură fină şi cremoasă, nimeni nu-i poate rezista

La origine, prăjitura Joffre este opera celebrului cofetar al Casei Regale Grigore Capșa, de numele căruia se leagă Casa Capșa, de pe Calea Victoriei din Capitală.

19 ian. 2022, 08:21
Prăjitura Joffre, prăjitura Mareşalului, cel mai spectaculos desert cu ciocolată. Cu o textură fină şi cremoasă, nimeni nu-i poate rezista

Prăjitura Joffre îşi are originile în anul 1920. La acea vreme, celebrul mareşal francez Joseph Jacques Césaire Joffre, cunoscut şi ca Papa Joffre, sosea la Bucureşti, la invitaţia Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

Cine a fost Mareşalul Joffre

Mareşalul era trimis pentru a-l decora pe regele României cu „Medalia militară franceză„. Grigore Capşa a pregătit această prăjitură pentru a onora vizita la Bucureşti a mareşalului francez, iar acesta a fost extrem de impresionat de desertul care, începând din acel moment, i-a luat numele.

Este cunoscut în istorie drept cel care a înfrânt rezistenţa germană în prima bătălie de la Marne (septembrie 1914). La începutul anului 1917, mareşalul Joffre a fost numit şeful Misiunii militare franceze în România, al cărei principal scop a fost reformarea armatei române umilite de armata germană în 1916, în bătălia pentru Bucureşti. În 1919 a devenit membru al Academiei Franceze. În Canada, un munte îi poartă numele; la fel pieţe şi bulevarde din Franţa, Canada, SUA şi Australia.

Prăjitura Joffre a fost atât de apreciată de-a lungul timpului încât gospodinele au încercat să recreeze rețeta acasă. Astfel, au apărut o sumedenie de variante ale acestei prăjituri fabuloase, toate păstrând textura de ciocolată extrem de fină şi cremoasă.

Citeste si Cum se face prăjitura cu ness şi nucă. Reţeta face furori printre gospodine. Uite care e secretul

Ingrediente necesare pentru prăjitura Joffre

  • 150 g ciocolată menaj
  • 120 g unt
  • 200 g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 3 ouă
  • sare
  • o linguriţă esenţă vanilie
  • 100 g făină

Cum prepari prăjitura Joffre

Se topeşte ciocolata mărunţită plus untul într-un vas pe bain-marie. Se răstoarnă compoziţia topită într-un castron, se adaugă sarea, zahărul, cacao, vanilie şi se amestecă totul foarte bine. Când compoziţia s-a mai răcit, se adaugă ouăle întregi pe rând, apoi făina. Se amestecă din nou până se încorporează făina.

Se răstoarnă prăjitura într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tava trebuie să fie înaltă şi nu foarte foarte lată. Se nivelează compoziţia şi se dă la cuptor pentru aproximativ 30 minute. Prăjitura trebuie să fie tare în partea de sus şi de jos, iar mijlocul trebuie să fie moale, cremos.

Citeste si Prăjitură Raffaello FĂRĂ COACERE, desertul ideal pentru cei care adoră cocosul


loading...
Partenerii noștri