Prefect Constanţa: Decizia de prelungire a referendumului, nelegală

Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, susţine că decizia Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean de prelungire a procesului electoral până la ora 21.00 este una abuzivă şi că va face plângere penală împotriva membrilor Biroului care au luat această decizie.

RomaniaTV.net
06 nov. 2011, 19:29
Prefect Constanţa: Decizia de prelungire a referendumului, nelegală

„Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa a hotărât prelungirea programului de votare până la ora 21.00, decizie abuzivă luată ca urmare a solicitărilor venite din partea PSD şi PNL. Cred că doar o inconştienţă a membrilor Biroului Electoral de Circumscripţie poate determina o asemenea decizie sau pur şi simplu gândirea aberantă a celui care a iniţiat şi organizat acest pseudo-proces electoral poate să îi pună într-o situaţie atât de vulnerabilă din punctul de vedere a respectării legii pe preşedinţii secţiilor de votare. Pur şi simplu BECJ Constanţa profită de necunoaşterea legislaţiei de către aceştia, punându-i în situaţia de a încălca grav legea numai şi numai pentru că Nicuşor Constantinescu, în disperarea că nu-şi atinge obiectivul pervers, şi anume o falsă legitimitate a unui referendum organizat într-o crasă manipulare a cetăţenilor din judeţul Constanţa şi cu grave încălcări ale procedurilor electorale, să poată să obţină validarea referendumului”, arată prefectul de Constanţa.

El a precizat că luni va face plângeri penale împotriva celor patru membri ai Biroului Electoral care au votat această hotărâre, în timp ce preşedintele Biroului Electoral a votat împotrivă.

Şi reprezentanţii PDL Constanţa au anunţat că vor face plângeri penale împotriva membrilor Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean, susţinând că aceştia au încălcat Legea nr. 3/2010 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care la articolul 34 prevede că scrutinul va începe la ora 8.00 şi se va încheia la ora 20.00.

De partea cealaltă, reprezentanţii PSD Constanţa susţin că mai mulţi primari au sesizat conducerii partidului că au primit solicitări din partea prefectului Claudiu Palaz să ducă documentele privind referendumul, adică procesele-verbale şi sacii cu voturi, la sediul Prefecturii.

Social-democraţii susţin că doar biroul electoral al secţiei de votare este îndreptăţit să transporte acele documente, iar destinaţia acestora este Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană Constanţa.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine însă că afirmaţiile social-democraţilor nu sunt adevărat şi că el nu a cerut niciodată aşa ceva.

De asemenea, organizaţia judeţeană Constanţa a PSD susţine că a fost informată că la Castelu primarul PDL Nicolae Anghel a închis secţiile de votare, încălcând hotărârea Biroului Electoral de prelungire a orei de închidere. Totodată, reprezentanţii PSD susţin că la Albeşti primarul PDL Gheorghe Moldovan a pătruns în secţia de votare şi a rupt buletinele de vot completate de cetăţenii care îşi exercitau dreptul la vot.

Reprezentanţii PSD susţin că vor fi depuse plângeri penale pe numele celor doi edili.

Referendumul organizat la Constanţa pe tema desfiinţării judeţului, care urma să se încheie la ora 20.00, a fost prelungit cu o oră, la solicitarea PSD şi PNL, care au motivat că există secţii de votare unde oamenii stau la coadă.