Prejudiciul din dosarul „Telepatia” a fost rezultatul unei erori de calcul. Expertul DNA a recunoscut greşelile

Prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul „ICA" este unul inventat , arată o serie de documente prezentate de luju.ro.

RomaniaTV.net
16 oct. 2020, 10:11
Prejudiciul din dosarul „Telepatia” a fost rezultatul unei erori de calcul. Expertul DNA a recunoscut greşelile

Potrivit acestora, expertul DNA care a întocmit raportul privind prejudiciul a recunoscut în fața procurorilor de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție că a greșit calculele.

„Această eroare o explic în condițiile în care am întocmit raportul de constatare în grabă, termenele de realizare fiind scurte și având în același timp mai multe lucruri de realizat (…) În ceea ce privește rezultatul diferil al ratei inflației din cele două obiecțiuni la expertiza judiciară stabilită de instanță, arăt că eu sunt cea care a stabilit ratele de inflație, fiind ajutată de un coleg pe nume Cuciureanu Florin, specialist DNA, aceasta deoarece nu știam foarte bine modalitatea de calcul a ratei inflației”, a spus Aurelia Nicolae la audieri.
Expertul a recunoscut și că a reținut în raportul său rata cumulată a inflației pe o perioadă de patru ani, deși legea prevedea doar trei.
„Nu-mi amintesc cum am gândit atunci când am consemnat în raportul respectiv, de am reținut și anul 1999, deși la acest moment apreciez ca fiind corect să fi fost reținuți ca ani anteriori privatizării anii 2002, 2001 și 2000″, a mai spus expertul DNA.
Prejudiciul stabilit în dosar, care a fost unicul argument pentru pedepsele dictate de judecătoarea Camelia Bogdan, este contrazis și de către autoritățile statului, care ulterior sentinței au scos la licitație terenul ICA pentru o sumă de patru ori mai mică decât cea stabilită de DNA, pentru ca, apoi, terenul să fie vândut cu 9 milioane de euro, în condițiile în care valoarea proprietăților imobiliare din București a crescut semnificativ în perioada respectivă.