Premierul Austriei refuză în continuare aderarea României la Schengen: „Nu şi-a schimbat opinia”. Reacţia premierului Ciucă

Premierul suedez Ulf Kristersson a precizat, după ce s-a întâlnit cu o zi în urmă cu omologul austriac, Karl Nehammer, că poziția Vienei pe tema Schengen nu s-a schimba, fiind tot împotriva primirii României în Schengen.

31 mart. 2023, 15:56
Premierul Austriei refuză în continuare aderarea României la Schengen: „Nu şi-a schimbat opinia”. Reacţia premierului Ciucă

Poziţia Guvernului suedez este că România îndeplineşte condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, a declarat, vineri, premierul regatului, Ulf Kristersson, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Stockholm.

Ulf Kristersson a amintit că joi s-a întâlnit cu cancelarul Austriei, ţară care a votat împotriva aderării României la Schengen. „Cred cu tărie că trebuie să consolidăm încrederea în graniţele externe ale Europei şi să creştem numărul persoanelor care pleacă după ce le sunt refuzate cererile de azil. Acest lucru ar face ca extinderea spaţiului Schengen să fie mai uşoară”, a spus şeful Guvernului suedez.

El a mulţumit României pentru misiunile de poliţie aeriană planificate în regiunea ţărilor baltice.

„Ca viitori aliaţi, vă asigur de faptul că suntem pregătiţi pentru misiuni de poliţie aeriană în Marea Neagră odată ce vom fi membri deplini NATO”, a transmis prim-ministrul suedez.

Întrebat dacă, potrivit discuţiilor de joi, cancelarul Karl Nehammer şi-a schimbat opinia privind aderarea României la Schengen, şeful Executivului suedez a afirmat: „Răspunsul simplu este că nu, nu şi-a schimbat părerea”.

De asemenea, Ulf Kristersson a reiterat că tema Schengen rămâne pe agenda Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, care se încheie la jumătatea acestui an.

„Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a media aceste discuţii şi, repet, noi, partea suedeză, suntem în favoarea (aderării României la Schengen – n.r.). Cred că există o aşteptare din partea Consiliului European ca această chestiune să fie rezolvată în decursul acestui an. Dar, toţi suntem conştienţi că fiecare ţară ia propria decizie, individual. Dar, este pe agendă”, a adăugat premierul Suediei.

Citeşte şi: Ministrul de Externe Aurescu, la BBC, ferm în privința sprijinului pentru Ucraina: Negocierile de pace trebuie să înceapă atunci când Ucraina va considera că este potrivit

Şeful Executivului de la Bucureşti a susţinut, vineri, o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez.

„I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în acest proces”, a declarat Ciucă.

Totodată, premierul român a subliniat că vizita de lucru pe care o efectuează în Regatul Suediei vizează revitalizarea şi eficientizarea dialogului, nu numai în privinţa cooperării bilaterale, ci şi în calitate de parteneri UE şi viitori aliaţi NATO.

„Este o mare plăcere pentru mine să mă aflu în Stockholm astăzi, mai ales ţinând cont de faptul că această vizită are loc în timpul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene. De altfel, este prima vizită bilaterală la nivel de prim-ministru în aproape două decenii. Totuşi, uneori, parteneriatele şi relaţia de încredere dintre naţiuni nu se reflectă în numărul de vizite, ci în gesturile concrete de încredere. Discuţiile pe care le-am avut astăzi cu domnul prim-ministru Kristersson au confirmat obiectivul nostru comun – revitalizarea şi eficientizarea dialogului, nu numai în privinţa cooperării noastre bilaterale, ci şi în calitate de parteneri UE şi viitori aliaţi NATO. De asemenea, am exprimat interesul României vizând consolidarea cooperării dintre ţările noastre atât în plan politic, cât şi în cel economic şi sectorial”, a declarat Ciucă.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă propune o nouă lege: unirea României cu Republica Moldova, la pachet cu anexarea unor teritorii din Ucraina