Premierul bulgar, anchetat pentru că vrea să dea afară funcţionari care protestează

Biroul Procuraturii din Sofia şi Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) îl anchetează pe premierul bulgar Plamen Oreşarski, după ce a declarat că este necesar ca funcţionarii publici care participă la proteste să fie daţi afară, relatează site-ul Novinite.com.

RomaniaTV.net
29 nov. 2013, 19:43
Premierul bulgar, anchetat pentru că vrea să dea afară funcţionari care protestează

Premierul Plamen Oreşarski a făcut declaraţia respectivă la jumătatea lui noiembrie, adăugând că autorităţile colectează date „operative” cu privire la cei care au participat la demonstraţii împotriva Cabinetului său, susţinut de către socialişti.

Anunţul a fost făcut de către procurorul-şef Sotir Ţaţarov. El a refuzat să ofere vreun detaliu, argumentând că doreşte să respecte confidenţialitatea şi să nu afecteze procedurile în curs, dar a subliniat că rezultatul anchetei va fi anunţat în mod public.

Citeşte şi DE NECREZUT: CURTEA CONSTITUŢIONLĂ a Bulgariei a fost scoasă LA VÂNZARE pe eBay

Acest lucru a determinat Asociaţia pentru Integrare Europeană şi Drepturile Omului şi fostul partid de guvernare Cetăţeni pentru Dezvoltarea Bulgariei (GERB) să-l sesizeze pe Ţaţarov. GERB a informat totodată Comisia Europeană (CE).

Oreşarski şi-a slăbit poziţia câteva zile mai târziu, afirmând că funcţionarii statului pot participa la proteste antiguvernamentale, dar numai în afara programului, deoarece atunci când participă la asemenea mitinguri în timpul programului „sabotează” instituţiile.