Premierul Ciucă, primele declarații după incidentul din Polonia / Ce spune oficialul PNL despre bugetul pentru anul 2023 și recesiune: „S-a finalizat proiectul pentru noua rectificare, ultima”

Miercuri, 16 noiembrie, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre rachetele căzute în Polonia, marți seară, întrunirea de la vârful NATO, dar și despre perspectivele economice ale României

16 nov. 2022, 10:40
Premierul Ciucă, primele declarații după incidentul din Polonia / Ce spune oficialul PNL despre bugetul pentru anul 2023 și recesiune: „S-a finalizat proiectul pentru noua rectificare, ultima”

Nicolae Ciucă a lăsat de înțeles că pentru moment nu există motive de îngrijorare pentru români, după evenimentul nefericit de marți seara. De asemenea, el a precizat că scenariul recesiunii pentru anul 2023 nu stă în picioare.

„Am discutat cu autoritățile poloneze și partenerii NATO, am desfășurat și am fost parte la întreg procesul de analiză. Urmează în această dimineață, la ora 11 să aibă întrunirea consiliului NATO la nivel de ambasadori. În funcție de analiză și conlcuziile prezentate, vom comunica firul evenimentelor următoare (…)

Ieri am avut o analiză în urmă căreia s-a finalizat proiectul pentru tot ceea ce înseamnă noua rectificare bugetară, care va fi și ultima pe acest an. Proiectul a fost pus în dezbatere publică. E o rectificare bugetară de 500 milioane de lei. În acest fel am asigurat redistribuirea banilor, astfel încât, la fiecare minister să se asigure îndeplinirea tuturor angajamentelor în proiectele europene și asigurarea drepturilor salariale și a ajutoarelor sociale, având totodată în atenție aspectele legate de asigurarea fondurilor necesare pentru compensarea efectelor secetei în agricultură. Sunt date care ne bucură pe toți, pentru că am reușit în această situație deosebit de complicată să avem o creștere economică.

Instituțiile europene ne situează și în trimestrul trei pe primele locuri la creștere economică. Evaluările pentru anul viitor, cu privire la recesiune – economia românească trebuie să se mențină pe o creștere economică (n.r. – și în 2023) – nu foarte mare în actualul context, dar nu avem premise pentru intrarea într-o recesiune (…) Avem nevoie in continuare de prudență, de echilibru, de decizii prin care să sprijinim investiiile. Anul acesta am reușit să ne menținem într-o evoluție pozitivă”, a declarat Nicolae Ciucă.

 

Ce spun liderii politici din Rusia, Polonia, SUA și Ucraina despre rachetele căzute pe teritoriul NATO

 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat la CNN că nu are informații despre incidentul din Polonia. În mod surprinzător, oficialul de la Casa Albă a declarat că este puțin probabil ca rachetele să fi fost lansate din Rusia, după traiectorie.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, susține că ipoteza rachetelor ucrainene care au ajuns pe teritoriul polonez reprezintă doar o „conspirație” diseminată de ruși.

După incidentul de marți seara, Andzej Duda, președintele de la Varșovia, a făcut apel la calm și al verificarea faptelor, până la stabilirea unor concluzii.