Premierul israelian nu cedează: Netanyahu nu le dă pământ palestinienilor. Opoziţia vrea negocieri

Israelul nu va ceda teritorii din cauza climatului actual din Orientul Mijlociu, a declarat primul ministru Benjamin Netanyahu, o afirmație ce pare să excludă crearea unui stat palestinian, notează agenția Associated Press, citată de Agerpres.

09 mart. 2015, 06:32
Premierul israelian nu cedează: Netanyahu nu le dă pământ palestinienilor. Opoziţia vrea negocieri

Netanyahu a spus că „orice teritoriu evacuat ar cădea în mâinile organizațiilor teroriste și extremismului islamic sprijinit de Iran. Prin urmare, nu vor exista concesii și nici retrageri. Pur și simplu este irelevant”.

Declarația a fost difuzată de partidul său Likud duminică. Netanyahu încearcă să apeleze la adepții liniei dure înaintea alegerilor de săptămâna viitoare, informează Agerpres.

Citeşte şi Obama nu îl primeşte pe Netanyahu. Care este motivul

Purtătorul de cuvânt al partidului Elie Bennett a afirmat că discursul lui Netanyahu din 2009 pentru crearea unui stat palestinian alături de Israel nu este relevant în prezent.

Comunitatea internațională insistă de mult timp pentru crearea unui stat palestinian pe teritoriul capturat de Israel în războiul din 1967 în Orientul Mijlociu. Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Opoziţia cere soluţionare diplomatică

Uniunea Sionistă (centru-stânga), principalul rival politic al primului ministru israelian Benjamin Netanyahu în alegerile din 17 martie, și-a prezentat duminică platforma cu un accent pe o soluționare diplomatică cu palestinienii, relatează agenția Xinhua, citată de Agerpres.

Platforma, lansată la o conferință de presă la Tel Aviv, prezintă două obiective principale: terminarea izolării diplomatice a Israelului și reducerea creșterii prețurilor locuințelor.

Citeşte şi Legislative în Israel: Premierul Benjamin Netanyahu este BABYSITTER în campania electorală VIDEO

Uniunea Sionistă, o coaliție formată din Partidul Muncii al lui Isaac Herzog și partidul HaTnua al fostului ministru al justiției Tzipi Livni, a declarat că va prezenta o inițiativă de pace Ligii Arabe pentru a reporni negocierile, oprite în 2013.

Documentul de 40 de pagini propune demilitarizarea statului palestinian, păstrând blocurile de colonii din Cisiordania ocupată sub suveranitate israeliană, de asemenea Ierusalimul drept capitală eternă a Israelului și garantarea libertății religioase și accesului la Locurile Sfinte pentru toate religiile în timp ce menține suveranitatea israeliană.