Premierul Kazahstanului a demisionat. Motivul retragerii nu se cunoaşte încă

Premierul Kazahstanului, Serik Ahmetov, a anunţat miercuri că a demisionat. Premierul a precizat în cadrul unei şedinţe de Guvern că preşedintele ţării, Nursultan Nazarbaev i-a acceptat demisia, dar nu a invocat vreun motiv pentru demisia sa, a informat presa de la Astana.

RomaniaTV.net
02 apr. 2014, 14:02
Premierul Kazahstanului a demisionat. Motivul retragerii nu se cunoaşte încă

Deocamdată nu se ştie motivul demisiei Premierul Kazahstanului, Serik Ahmetov, dar este cunoscut faptul că preşedintele Nursultan Nazarbaev, care conduce această ţară cu o mână de fier, poate schimba premierii oricând doreşte, iar demisia prim-ministrului implică demisia întregului cabinet.

Serik Ahmetov, în vârstă de 55 de ani, conduce executivul de la Astana din luna septembrie 2012. Este un politician foarte loial lui Nazarbaev, pe care îl cunoaşte încă din perioada sovietică, atunci când s-au cunoscut la combinatul siderurgic din Temirtau, unde amândoi şi-au început cariera profesională.

Succesorul său va avea ca sarcină majoră pregătirea integrării Kazahstanului în Uniunea Economică Eurasiatică, din care vor face parte începând de anul viitor Rusia, Kazahstanul şi Belarusul.

Această grupare este văzută drept o contrapondere la Uniunea Europeană. Dintre statele apărute în urma destrămării Uniunii Sovietice, Kazahstanul este al doilea producător de petrol după Rusia.