Premierul Ludovic Orban, la România TV: PSD a arătat că CCR s-a transformat în a treia cameră a Parlamentului

Premierul Ludovic Orban a vorbit, joi seara, în exclusivitate, la România TV, despre priorităţile Guvernului pe care îl conduce. Şeful Executivului a dat asigurări că există resurse bugetare pentru a asigura majorarea pensiilor de la 1 septembrie. În cadrul emisiunii "Punctul Culminant", liderul liberal a afirmat în interviul acordat jurnalistului Victor Ciutacu că a decis să-şi depună mandatul, iar desemnarea lui Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru este un "semnal clar de stabilitate".

RomaniaTV.net
05 mart. 2020, 17:27
Premierul Ludovic Orban, la România TV: PSD a arătat că CCR s-a transformat în a treia cameră a Parlamentului

Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban, la România TV
  • Cum l-a convins Klaus Iohannis să se retragă. Preşedintele Klaus Iohannis a nominalizat un premier în interiorul PNL. Mi-am depus mandatul. Decizia CCR era neclară.
  • Pentru că PSD a boicotat procedura de învestire. Am considerat mai bine aşa pentru desfăşurarea procedurilor constituţionale. 
  • Despre nominalizarea lui Florin Cîţu. Deciziile importante se iau în urma unor consultări. Decizia este a preşedintelui. Este o decizie pe care am susţinut-o şi am considerat-o o decizie bună. A fost o decizie care a ţinut cont de o conjunctură. Propunerea de premier este ministrul Finanţelor care să un semnal clar de stabilitate.
  • Despre boicotul PSD. Boicotul acesta îi aruncă în penibil. Îi transformă în chiulangii.
  • Despre posibilele negocieri cu Victor Ponta. Am avut discuţii cu domnul Ponta. Aţi văzut declaraţiile domnului Ponta. Declaraţiile domnului Ponta sunt diferite de la o oră la alta. Ei stabilesc cum se poziţionează faţă de acest Guvern.
  • Sunt convins ca presiunea publică va determina PSD să intre în sală.
  • Despre alegerile anticipate. De la 1 septembrie, de când am anunţat intenţia de a depune moţiunea de cenzură, am spus foarte limpede: prima noastră opţiune o constituie alegerile anticipate pentru a le oferi oamenilor posibilitatea de a alege un Parlament reprezentativ.
  • Există această posibilitate constituţională. Din punctul meu de vedere, este o necesitate absolută. Actualul Parlament este în contradicţie cu voinţa cetăţenilor.
  • Dacă credeţi că lumea e fericită ca lumea să îl vadă pe Florin Iordache cum taie şi spânzură în Parlament?
  • Românii au dreptul să decidă să fie reprezentaţi corect.
  • PNL aflat la guvenare nu numai că nu va scădea în opţiunile populaţiei, ci va creşte. 
  • OUG 114 prin care a fost pus pe butuci sistemul energetic. Se văd în preţul pentru gaz, pentru electricitate care a distrus competitivitate a celor mai multe companii energetice.
  • PSD respinge ordonanţa. Din cauza taxei respective de 2%, metodologia de calcul a tarifelor de transport şi distribuţie, atunci când creştere tariful de distribuţie şi transport creşterea preţul la consumatorul final şi ar fi crescut dacă nu am fi adoptat ordonanţa 1.
  • Supraacciza la combustibil. PSD i-a minţit pe români în 2016 că anulează supraaciza, a anulat-o, după care a reintrodus-o acciza. Noi am promis că anulăm supraacciza, am anulat supraacciza şi s-a văzut efectul la pompă imediat.
  • Costul energiei electrice nu a crescut pentru că noi am dat ordonanţa 1 şi ca urmare a ordonanţei 1 nu au mai fost incluse tarifele de transfer şi distribuţie sumele care ar fi crescut aceste tarife.
  • Despre avertismentele Comisiei Europene referitoare la deficit. Deficitul pe 2019 este deficitul care a fost provocat de politici sistematice de reducere a veniturilor şi de creştere a cheltuielilor, fără existenţa unor venituri, şi a unor minciuni gogonate care au fost lansate în spaţiul public. Minciuni gogonate care au fost incluse în fundamentele bugetelor de stat. 4,6% – deficitul care a existat în 2019 – este rezultatul unor politici catastrofale ale PSD.
  • Ceea ce am făcut noi, am făcut un buget. Deşi nu eram majoritari în Parlament, ne-am asumat răspunderea pe buget. L-am dat până la data de 1 ianuarie pentru aşa e normal, în orice ţară civilizată. În 2019, PSD a dat bugetul în martie ca să nu dea drumul la nicio investiţie, să nu permită bugetelor locale să demareze niciun fel de investiţie nouă pentru a reduce cheltuielile. 
  • În 2020, în bugetul de stat deficitul e 3,6%. Comisia Europeană a acceptat strategia noastră de reducere a deficitului bugetar sub 3 la sută în 2022, deşi în mod normal ar fi trebuit să ne ceară să se întâmple încă din 2021.
  • Criza adevărată a fost provocată de cei care sunt acum majoritari în Parlament. A schimba acest Parlament cu un Parlament reprezentativ, care să fie votat de cetăţenii români, va fi un bine pentru România şi a luat măsurile de a împiedica efectele unei eventuale crize.
  • Există o criză politică provocată de PSD. Nu le-a convenit atunci când noi ne-am asumat răspunderea pentru a introducere alegerea primarilor în două tururi, astfel încât să le dăm şansa cetăţenilor să aleagă primari legitimi. Atunci când noi ne-am angajat răspunderea, ei au dat o moţiune de cenzură, asociindu-se cu alţii perfect constituţional cărora nu le convenea tot din raţiuni legate de interesul lor politic, nicidecum de raţiuni care ţin de esenţa procesului democratic.
  • Au dat jos Guvernul pentru că nu le-a convenit sistemul de alegere, depunând moţiune de cenzură. După ce au dat jos Guvernul, au chiulit de la Parlament. Au iniţiat un precedent periculos. Nu s-a putut învesti primul Guvernul pentru că au chiulit de la Parlament. Au inventat conflictul juridic de natură constituţională prin care au arătat încă o dată că în Curtea Constituţională se judecă politic şi că s-a transformat Curtea Constituţională în a treia cameră parlamentară.
  • La desemnarea premierului Florin Cîţu, după depunerea listei de miniştri şi a programului de guvernare, pentru prima oară, nu-mi aduc aminte în 30 de ani o asemenea situaţie, (…) Birourile Permanente Reunite dominate de PSD nu a stabilit data la care se convoacă plenul pentru a finaliza procedura de învestire, stabilind numai data audierilor în comisii. Tervigersările procedurale, tot mecanismul ăsta… Este împotriva regulamentului Camerelor să chiuleşti, este împotriva regulamentului Camerelor atunci când ai procedura de desemnare să nu stabileşti calendarul procedurii de învestire.
  • Dacă PSD votează Guvernul. În momentul acela, nu mai trebuie să facă opoziţie. Din momentul respectiv se angajează să pună în practică programul de guvernare cu care s-a prezentat Guvernul Florin Cîţu. Nu mai facem anticipate. Important e să vină la muncă. Vă daţi seama în ce teatru absurd trăieşte PSD? În momentul în care a dat jos Guvernul, PSD e acela care învesteşte Guvernul. În momentul în care votezi învestirea Guvernului, te angajezi să respecţi programul de guvernare care capătă valoare de lege. Înseamnă că ei nu mai au voie să facă opoziţie şi trebuie să respecte programul de guvernare. 
  • Eu rămân şi lider al PNL, reuşitele sunt ale PNL. Candidatul care este desemnat de preşedintele Iohannis şi susţinut de PNL este Florin Cîţu.
  • Despre dublarea alocaţiilor. Am fost obligaţi să adoptăm ordonanţa de urgenţă de prorogare a intrării termenului în vigoare. Prorogarea intrării termenului în vigoare a fost făcută până la 1 august când am previzionat că se poate face rectificarea bugetară. În legea bugetului de stat care a fost promulgată înainte de intrarea în vigoare a legii, care a fost votată de Parlament privind alocaţia de copii, nu au fost prinse sursele de bani. Nu există în legea bugetului de stat banii pe capitole, pe subcapitole. Este o aberaţie. Este neconstituţională.
  • Atacăm legea de respingere a ordonanţei la CCR. Este neconstituţională legea de respingere. Sunt curios ce motivaţie ar putea să ofere pentru că dacă ne dă voie Curtea Constituţională, în condiţiile legii bugetului de stat nu a cuprins (majorările alocaţiilor), dacă va decide CCR că nu e neconstituţională legea de respingere a ordonanţei şi practic să ne permită să plătim, atunci o să plătim. Bani sunt la bugetul de stat. Bani se colectează în fiecare zi.
  • Despre creşterea pensiilor de la 1 septembrie. În legea bugetul de stat şi în legea asigurărilor sociale de stat au fost prevăzuţi banii pentru aplicarea acestor măsuri. Există bani. Când alcătuieşti legea bugetului de stat, o întemeiezi pe legislaţia în vigoare. Atâta timp cât ai o lege în vigoare care prevede că de la 1 septembrie se majorează pensiile cu 40 la sută, noi am alcătuit legea bugetului de stat, prevăzând sumele de bani necesare pentru aplicare legii. Sunt banii prevăzuţi. 
  • Dacă am prevăzut banii, înseamnă că, dacă se execută acest buget, înseamnă că banii sunt acolo şi vor fi majorate pensiile.
  • Despre susţinerea lui Mihai Chirica la Iaşi. Domnul Chirica nu mai are nicio treabă cu PSD-ul de la emiterea ordonanţei 13, când a luat poziţie publică împotriva ordonanţei 13 şi de atunci a avut o atitudine critică constantă. De altfel, a fost şi dat afară după 6-7 luni din PSD. Este primar independent de o bună bucată de vreme. Are o cotă de încredere de peste 60 la sută, a făcut performanţă în administraţia locală. L-a susţinut pe preşedintele Iohannis şi avut constant o poziţie împotriva tuturor prostiilor pe care a avut să le facă PSD. Dacă organizaţia PNL Iaşi se poate înţelege cu Chirica să-l sprijine, nu mă pot opune. E o decizie pe care o iau cei din PNL Iaşi. Ar fi culmea să mă opun unui astfel de proiect.
  • Despre coronavirus. Cazuri apar atunci când există diagnostic cert care confirmă infectarea. Şase pacienţi erau. Am luat măsuri din timp de la primul semnal al apariţiei în China. Avem un număr extrem de mic de persoane. Traficul România-Italia este intens. Pericolul vine prin sosirea celor care vin din Italia. Noi am fost criticaţi pentru severitatea măsurilor pe care le-am luat.
  • Orice suspiciune o tratăm cu maximă celeritate. Se urmăreşte diagnosticarea rapidă. Imediat se face ancheta epidemiologică. Persoanele cu care a intrat în contact sunt puse izolare la domiciliu. 
  • Cea mai bună dovadă a faptului că am luat măsuri, care au fost criticate, considerate, severe, au dat rezultate, faptul că avem un număr mic de persoane diagnosticate.
  • În funcţie de scenariu, avem atitudini pregătite. (…) Instituţiile implicate sunt pregătite să ia măsuri.
  • Printre ordonanţele acelea este o ordonanţă care ne-a permis să facem achiziţii în procedură simplificată. Dacă nu dădeam ordonanţa şi mergem pe proceduri, ajungeam la punctul la care nu puteam să achiziţionăm aceste echipamente.
  • Nu pot să vă spun care sunt măsurile care se iau în toate situaţiile posibile. În funcţie de diferite scenarii de evoluţie, avem tipurile de măsuri pregătite.
  • Despre cazul Sorina Pintea. Nu am văzut (imaginile cu Sorina Pintea dusă în cătuşe). Dacă aţi cunoaşte activitatea mea, aţi şti că nu am timp să mă uit la televizor. Cred că orice cetăţean al României care se află într-o procedură de cercetare trebuie tratat ca un cetăţean. Nu ştiu exact la ce tratament a fost supusă Cred că orice cetăţean, indiferent ce funcţie are, trebuie să tratat civilizat, să i se respecte drepturile, să i se respecte demnitatea umană. E valabil pentru orice cetăţean român.
  • PSD ne dă lecţii pe sănătate cu minciuni gogonate şi cu fake news. Miniştrii PSD de-a lungul timpului, unul a fost prins că a luat mită sau a fost denunţat şi e trimis în judecată – Beuran. Altul e într-o cercetare penală. Doamna Pintea a fost prinsă în flagrant luând mită, conform informaţiilor publice prezentate. V-am spus aceste elemente tocmai pentru a arăta cine încerca să ne dea nouă lecţii pe sănătate şi să se prezinte mare aparător al sănătăţii. 
  • Un om care a fost ministru al Sănătăţii, care s-a întors director la spital şi care are astfel de obiceiuri, îmi pare rău, dar din punctul de vedere al cinstei, al calităţii, nu poate fi apărat sub nicio formă.
  • Orice cetăţean român trebuie tratat cum este normal, în conformitate cu legea, indiferent în ce situaţie se află: că este cercetat, că este arestat. Respectarea drepturilor trebuie asigurată de cei care se ocupă de derularea procedurilor penale, că este vorba despre procuror, de Poliţia Judiciară, că este vorba despre cei care sunt în cei în autoritatea penitenciarelor.

Ludovic Orban va anunţa deciziile guvernului pe care îl conduce cu privire la pensii şi salarii, ce majorări se vor face, ce se va plafona. De asemenea, se va discuta despre situaţia răspândirii coronavirusului, dar vom afla şi răspunsul premierului în cazul Sorina Pintea.

În urmă cu două zile, Ludovic Orban avansa varianta ca PNL să poată avea aceeaşi listă de candidaţi cu USR-PLUS pentru Consiliul General al Capitalei, dacă se va ajunge la o înţelegere în acest sens între cele trei formaţiuni politice.

Citeşte şi: Orban: „Putem candida pe liste comune sau separate de USR-PLUS la alegerile locale, important este să-l susţinem pe Nicuşor Dan”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban a declarat faptul că majoritatea PSD din Birourile permanente ale Parlamentului este „cantonată într-o atitudine iresponsabilă, de boicot, de blocare a procedurile constituţionale”. În plus, acesta s-a arătat „neplăcut surprins” de faptul că nu a fost stabilită data plenului reunit în care să fie supus votului Guvernul Cîţu.

Citeşte şi: Orban: Majoritatea PSD din Birourile permanente reunite este cantonată într-o atitudine iresponsabilă de boicot

De asemenea, Rareş Bogdan a declarat, joi, că parlamentarii PNL vor vota în favoarea Guvernului Cîţu.

Citeşte şi: Rareş Bogdan a dezvăluit strategia PNL pentru învestirea premierului Cîţu: „Vom face tot posibilul să ne trecem Guvernul”

Victor Ponta afirmă că, din calculele sale, Guvernul Cîţu are mari şanse să fie învestit şi le cere liberalilor să voteze la vedere. „Daca la votul pentru Guvernul „Citu” parlamentarii PNL si aliatii sai voteaza la vedere PENTRU – atunci o sa le dau si votul meu ( si probabil vor fi si alti colegi de la ProRomania si PSD)!”

Citeşte şi: Ponta explică în ce condiţii ar putea fi învestit Guvernul Cîţu şi strategia Pro România: „Ce credeti ca vor face liberalii?”