Premierul malaezian a demisionat după 17 luni la putere

Regele Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah a declarat că Muhyiddin va rămâne ca interimar până la formarea unui nou guvern.

16 aug. 2021, 11:24
Premierul malaezian a demisionat după 17 luni la putere

Premierul malaezian a demisionat. Muhyiddin Yassin a anunţat luni că şi-a prezentat demisia regelui pentru că a pierdut încrederea majorităţii parlamentului, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Regele Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah a declarat că Muhyiddin va rămâne ca interimar până la formarea unui nou guvern.

Demisia premierului şi, implicit, a guvernului său, după 17 luni la putere, deschide o nouă perioadă de instabilitate politică pentru această ţară din Asia de Sud-Est care se luptă cu o recrudescenţă a cazurilor de COVID-19.

Premierul malaezian ajunsese la putere în martie 2020 fără alegeri şi conducea un guvern de coaliţie după ce Mahathir Mohamad, un important om politic al ţării, a demisionat.

Muhyiddin Yassin a amânat alegerile timp de mai multe luni, impunând starea de urgenţă din cauza epidemiei.

Premierul în vârstă de 74 de ani a încercat din nou vineri să se menţină la putere, propunând fără succes aleşilor din opoziţie să-l susţină în schimbul adoptării mai multor reforme.

Scene ireale pe aeroportul din Kabul, Afganistan. Sute de oameni se calcă în picioare pe scara unui avion pentru a fugi din ţară VIDEO
Dar, după ce nu a reuşit să obţină sprijinul parlamentarilor, el a ţinut luni ultima reuniune a cabinetului său înainte de a se îndrepta spre palat pentru a-şi prezenta demisia monarhului.

În lipsa unui succesor clar al premierului, ţara ar putea aluneca din nou într-o perioadă tumultoasă de instabilitate politică pe care traversat-o deja de mai multe ori pe fondul unei lupte între facţiuni rivale. Dacă niciun candidat desemnat nu va reuşi să obţină o majoritate parlamentară, ar putea avea loc alegeri anticipate.

Bilanţul morţilor în urma cutremurului din Haiti creşte la 1.297, iar cel al răniţilor la 5.700
Criza politică din Malaezia, ţară de 32 de milioane de locuitori, survine în timp ce ţara se confruntă cu cel mai grav val de COVID-19 din întreaga pandemie, cu peste 21.500 de cazuri pe zi şi peste 350 de decese. Bilanţul total de la începutul pandemiei de 1,4 milioane de persoane infectate dintre care 12.510 au decedat.