Premierul Nicoale Ciucă anunță schimbări majore în sistemul de Educație / Ministrul Sorin Cîmpeanu a declanșat un mare scandal

Premierul Nicolae Ciucă promite investiții masive în sistemul educațional din România. Oficialul Guvernului a vorbit miercuri, 24 august, în fața studenților, despre noile măsuri legislative, elaborate în colaborare cu ministrul Sorin Cîmpeanu. 

24 aug. 2022, 11:38
Premierul Nicoale Ciucă anunță schimbări majore în sistemul de Educație / Ministrul Sorin Cîmpeanu a declanșat un mare scandal

Miercuri, în deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, Nicolae Ciucă a adeclarat că termenul limită pentru implementarea legilor educației naționale este anul 2027.

„Noi ne-am asumat ca odată ce a fost pus în aplicare, să aibă ca perioadă de finalitate, cu tot ceea ce înseamnă transformările din interiorul sistemului şi partea de bugetare, să se încheie în anul 2027 şi concomitent cu acest aspect legislativ, este foarte important ceea ce facem astfel încât el să fie finanţat corespunzător”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Vă pot spune în momentul de faţă că, aşa cum arată proiecţia pentru acest ecart de timp, vom reuşi să ducem toate liniile de finanţare, astfel încât să poată să se îndeplinească şi, acolo unde vom avea nevoie de o finanţare mai mare, ea să se producă mai devreme.

(…) Suntem în măsură ca, aşa cum arată astăzi proiecţia de implementare, să avem tot ceea ce ne trebuie astfel încât să poată fi aplicată”, a mai punctat premierul.

 

Scandal mare la Ministerul Educației, cu Sorin Cîmpeanu în prim-plan

 

Nu totul pare să meargă „șnur” cu privire la noile legi ale educației naționale. Săptămâna aceasta, ministrul Sorin Cîmpeanu a intrat în conflict cu reprezentanții elevilor, studenților și reprezentanții părinților. Potrivit liderilor asociațiilor, dezbaterile organizate de Ministerul Educației au fost, de fapt, un simulacru.

Studenții și reprezentanții organizațiilor de părinți susțin că Sorin Cîmpeanu i-a ignorat complet. Printre aceștia, ONG-ul ANOSR, activistul civic Andrei Dincă – Liga pentru Deșteptarea României și avocata Maina Ioana Alexandru, președinte al Asociației Juriștilor și de secretar general al Asociației Alianța Părinților.

Studenții, membrii ANOSR, s-au declarat stupefiați de modul în care au putut să decurgă „dezbaterile”.

„Remarcăm cu indignare că, inclusiv în ultimele zile de consultări, Ministerul Educației alocă un timp minimal pentru dezbaterile cu studenții, continuă să ne ignore solicitările și tratează cu superficialitate propunerile federației.

Astăzi (luni), în cadrul unei negocieri care s-a dovedit a fi de formă, cu reprezentanții Ministerului Educației, delegații ANOSR au susținut o parte dintre amendamentele transmise, însă acestea au fost respinse pe bandă rulantă, sub diferite pretexte”, a transmis ANOSR.