Premierul Nicolae Ciucă negociază la Bruxelles preţul energiei cu preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European

Premierul Nicolae Ciucă va transmite în cadrul întâlnirilor pe care le va avea luni şi marţi, la Bruxelles, deschiderea ''deplină'' a noului Guvern pentru consolidarea dialogului cu instituţiile europene şi va prezenta priorităţile acestuia, cu accent pe gestionarea eficientă a pandemiei de COVID-19, implementarea PNRR şi accelerarea pregătirii pentru tranziţia ecologică şi digitală.

20 dec. 2021, 11:37
Premierul Nicolae Ciucă negociază la Bruxelles preţul energiei cu preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European

Vizita premierului Nicolae Ciucă la Bruxelles, prima din mandatul său, va debuta luni cu un dineu în compania preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a anunţat Guvernul, într-un comunicat oficial.

Marţi, sunt programate întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreşedinţii executiv ai CE responsabili pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, şi pentru o economie în serviciul cetăţenilor, Valdis Dombrovskis, precum şi cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, şeful Executivului va sublinia angajamentul României de a contribui la consolidarea rezilienţei Uniunii Europene şi a statelor membre în actualul context pandemic şi „în lumina lecţiilor învăţate” din criza recentă, relatează Agerpres.

„Totodată, premierul Ciucă va aborda tema securităţii energetice, cu accent pe problema preţurilor la energie şi menţinerea rolului gazului şi al energiei nucleare în perioada de tranziţie ecologică, un element esenţial pentru stabilitatea economică a României. Prim-ministrul Nicolae Ciucă va sublinia, în egală măsură, şi importanţa demersurilor pentru susţinerea tranziţiei digitale, evidenţiind contribuţia pe care implementarea PNRR o va putea avea pentru atingerea acestui obiectiv, complementar eforturilor de relansare economică. Vor fi, de asemenea, abordate dosarele privind finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, respectiv privind aderarea României la spaţiul Schengen”, se arată în comunicat.

Citeşte şi: UPDATE: Tensiuni în coaliţie pe tema bugetului: Florin Cîţu nu este de acord ca acesta să trecă fără 7% alocaţi pentru investiţii

Conform acestuia, în cadrul întrevederii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vor fi abordate teme de actualitate ale agendei de securitate, cu accent pe evoluţiile din Vecinătatea Estică şi Marea Neagră.

Discuţiile vor viza şi viitorul Concept Strategic al NATO care urmează să fie adoptat anul viitor la Summitul de la Madrid, în negocierea căruia „România este hotărâtă să se implice substanţial”, inclusiv în contextul în care ţara noastră a fost primul stat aliat care a susţinut, încă din noiembrie 2019, necesitatea actualizării acestui document programatic.

Totodată, premierul Ciucă va reitera determinarea Guvernului de a contribui activ la misiunile şi operaţiile Alianţei Nord-Atlantice şi va reitera angajamentele Executivului în ceea ce priveşte cheltuielile aliate pentru apărare.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre faptul că pensiile nu cresc cu 40%: „Nu am zis că suntem Batmani sau Supermani”