Premierul Nicolae Ciucă a cerut demiteri la Ministerul Energiei în şedinţa coaliţiei de miercuri seară

Premierul Nicolae Ciucă ar urma să ceară, în şedinţa coaliţiei de miercuri seară, demiteri în ministerul Energiei, după gafa din ordonanţa de urgenţă pe măsurile din energie.

26 ian. 2022, 19:18
Premierul Nicolae Ciucă a cerut demiteri la Ministerul Energiei în şedinţa coaliţiei de miercuri seară

Nicolae Ciucă şi liderii coaliţiei de guvernare Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor s-au întâlnit la Guvern, după ce Executivul a trebuit să aibă o şedinţă online pentru a corecta erori cuprinde în ordonanţa de urgenţă privind măsurile din energie.

Conform surselor România TV, premierul Nicolae Ciucă ar urma să ceară, la şedinţa coaliţiei, demiterea secretarului general din Ministerul Energiei, dar şi a unui director din cadrul Ministerului, cei doi fiind consideraţi principalii vinovaţi pentru eroarea de redactare a OUG pe măsurile din energie, corectată într-o şedinţă de Guvern miercuri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1.000 mc plus maximum zece la sută de la 1.100 la 1.200 plus o abatere 10 la sută, în total 1.320 mc.

Deputatul PNL Marilen Pirtea a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre zvonurile privind o posibilă demitere a secretarului general al Ministerului Energiei, Radu Nicolae Chiurtu, în urma erorii materiale din Ordonanţa pe energie, că ceea ce ştie este că ”premierul Ciucă a solicitat măsuri de sancţionare a celor care au fost vinovaţi de această situaţie”. El a menţionat că ”în aceeaşi situaţie este un director din ministerul Energiei, dar pe care premierul nu îl poate sancţiona, nefiind numit, în acest caz fiind nevoie de o decizie a ministrului Energiei.

Deputatul PNL a fost întrebat dacă Radu Nicolae Chiurtu, Secretar general al Ministerului Energiei, va fi demis în urma greşelii din Ordonanţa de urgenţă cu măsurile privind plafonarea preţurilor la energie.

Pirtea a spus că acesta ”era cel responsabil să redacteze ordonanţa şi să nu apară acele erori materiale care au necesitat o nouă şedinţă de guvern”. ”Era vorba de superficialitatea acestui domn, de a redacta textul respectiv şi a nu fi atent. (..) Nu ştiu dacă în acest moment s-a ajuns la această concluzie, pentru că şedinţa abia s-a terminat, dar ştiu că premierul Ciucă a solicitat măsuri de sancţionare a celor care au fost vinovaţi legat de această situaţie, de erorile materiale, care au necesitat o nouă şedinţă de guvern, pentru e regla greşelile apărute”, a mai declarat Marilen Pirtea.

Citeşte şi: Şedinţă de Guvern pentru a corecta Ordonanţa de Urgenţă privind compensarea facturilor la energie, la o zi de la aprobare. Ce se modifică

Marţi, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind noile preţuri plafonate la energia electrică şi gaze naturale.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, despre noul set de măsuri care să limiteze efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, că „pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kWh energie electrică şi 0,31 lei pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum, iar pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 lei pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 lei pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”.

PSD a anunţat, miecuri, într-un comunicat oficial, că reglementarea preţurilor la energie şi gaze, cel mai devreme de la 1 aprilie 2022, este absolut necesară şi că nu este mulţumit pe deplin cu forma ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o ieri în scopul limitării creşterii facturilor la energie şi gaze.

Citeşte şi: Florin Cîţu reacţionează după scandalul cu PSD pe OUG pe energie. „Dacă există alte variante, pot fi discutate în Parlament”