Premierul şi Guvernul Ucrainei au demisionat. Preşedintele poate să-l mai numească o dată pe premier

Preşedinţia ucraineană a anunţat luni demisia premierului Mikola Azarov, precizând că aceasta antrenează demisia întregului Guvern, relatează AFP.

RomaniaTV.net
03 dec. 2012, 10:23
Premierul şi Guvernul Ucrainei au demisionat. Preşedintele poate să-l mai numească o dată pe premier

„Preşedintele Viktor Ianukovici a acceptat demisia premierului Mikola Azarov, dând curs unei solicitări din partea acestuia”, a anunţat serviciul de presă al Preşedinţiei, potrivit Mediafax, precizând că potrivit legii ucrainene demisia premierului antrenează demisia întregului Guvern.

Azarov şi-a prezentat demisia motivând-o prin alegerea sa ca deputat în urma alegerilor legislative de la sfârşitul lui octombrie, potrivit unui comunicat emis de preşedinţie.

El a ocupat primul loc pe lista Partidului Regiunilor al preşedintelui Ianukovici. Un număr de miniştri au fost aleşi, de asemenea, în Parlament, tot în cadrul acestui scrutin.

Şeful statului a însărcinat Guvernul cu gestionarea afacerilor curente, până la nominalizarea unor succesori.

Azarov, un apropiat loial preşedintelui, conducea Guvernul de la alegerea lui Ianukovici în funcţia de preşedinte, la începutul lui 2010.

În cei doi ani şi jumătate în calitate de prim-ministru, Azarov a încercat să rezolve problemele unei economii înglodate în datorii şi lovite din plin de recesiunea din 2009. Dar creşterea economică s-a prăbuşit din nou anul acesta, din cauză că principalele pieţe de export, cum ar fi cea a oţelului, s-au prăbuşit.

Azarov a mai încercat, în cadrul negocierilor cu Rusia, principalul său furnizor de energie, să scadă preţul la gaze pe care Kievul le importă din această ţară. Negocierile s-au soldat însă cu eşec.

Acum, Ianukovici dispune de alternative: fie îl numeşte din nou pe Azarov ca prim-ministru, fie pe şeful Băncii Centrale, Serhin Arbuzov, care este şi un apropiat al preşedintelui ucrainean, după cum au comentat analişti politici ucraineni, citaţi de agenţiile de presă străine.


loading...