Premierul Spaniei, apel către afaceriştii spanioli: Nu mai retrageţi întreprinderi din Catalonia!

Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei, a declarat, miercuri, că după alegerile regionale din Catalonia ce vor avea loc în luna decembrie va discuta cu toate partidele politice legitime, adăugând că acest scrutin are menirea de a rezolva criza politică, informează site-ul postului France 24.

RomaniaTV.net
23 nov. 2017, 06:40
Premierul Spaniei, apel către afaceriştii spanioli: Nu mai retrageţi întreprinderi din Catalonia!

După alegeri, dincolo de ce spun urnele, voi rămâne premierul tuturor şi voi discuta cu toată lumea. În acelaşi timp, le voi cere tuturor să respecte cadrul constituţional şi legal”, a afirmat premierul spaniol, adăugând că este dispus să poarte negocieri cu toate formaţiunile ce vor câştiga legitimitate prin alegeri.

În cadrul unei reuniuni cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, Rajoy a atras atenţia că recenta criză a generat plecarea din regiune a peste 2.700 de întreprinderi.

”Nu mai retrageţi întreprinderi din Catalonia”, le-a cerut Rajoy oamenilor de afaceri spanioli.

Declaraţiile lui Rajoy au fost făcute în contextul în care în presa internaţională au apărut informaţii cu privire la Guvernul Spaniei, care ar analiza posibilitatea de a acorda mai multă autonomie fiscală regiunii Catalonia, în eforturile de a detensiona criza constituţională apărută după ce liderii catalani au proclamat independenţa.

Oficiali guvernamentali de rang înalt de la Madrid au declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că, deşi în cadrul Partidului Popular se menţine atitudinea reticentă faţă de viitoare referendumuri separatiste, există voinţa politică de a iniţia discuţii pe tema unui plan fiscal destinat regiunii Catalonia.