PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ 2014: Cine sunt favoriţii

PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ: La ediţia din acest an s-au înregistrat 210 candidaturi.

09 oct. 2014, 06:58
PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ 2014: Cine sunt favoriţii

Japonezul Haruki Murakami şi kenyanul Ngugi wa Thingo sunt cel mai bine plasaţi la casele de pariuri engleze pentru a câştiga premiului Nobel pentru Literatură din acest an, relatează lefigaro.fr. Numele laureatului va fi anunţat joi de Academia suedeză.

Printre propunerile din 2014 se numără, alături de cei doi scriitori, Svetlana Alexievici, Adonis, Nuruddin Farah sau Milan Kundera. La ediţia din acest an s-au înregistrat 210 candidaturi.

Victor Ponta: Mult succes lui Mircea Cărtărescu la Premiului Nobel pentru Literatură!

În pofida faptului că deliberările sunt strict secrete, pariorii, cu o activitate intensă online în perioada anterioară decernării premiilor, îndrăznesc să mizeze pe unul sau altul dintre cei propuşi. Limba scriitorului este un criteriu în funcţie de care se pariază. Academia suedeză are de altfel tendinţa să nu premieze doi ani la rând scriitori de aceeaşi limbă. Se poate presupune aşadar că limba engleză va fi exclusă în acest an, după ce anul trecut premiul a fost acordat canadiencei Alice Munro.

Alt element luat în considerare este zona geografică de unde provine autorul. Continentul african, care numără foarte puţine premii Nobel pentru Literatură, ar putea reveni astfel în prim-plan, iar kenyanul Ngugi wa Thiongo este considerat un candidat mai mult decât credibil de către pariori. Site-ul britanic Ladbrokes a anunţat că scriitorul african are o cotă de 4 la 1, la egalitate cu celălalt mare favorit, Haruki Murakami. Autorul japonez figurează de ani buni printre favoriţii caselor de pariuri.

Pe locul al treilea se regăseşte Svetlana Alexievici din Belarus, ale cărei reportaje literare au mari şanse să placă juriului. Cota ziaristei este în prezent de 7 la 1. Ea este urmată de poetul sirian Adonis şi de francezul Patrick Modiano, ambii cu o cotă de 10 la 1.

Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice țară care, cu cuvintele lui Alfred Nobel, a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică”. „Opera” în acest caz se referă în general la opera autorului ca un tot, nu la o lucrare individuală, deși lucrările individuale sunt uneori citate în decernări. Academia Suedeză decide cine, dacă este cazul, primește acest premiu în fiecare an.

Citatul original al lui Nobel a condus la multe controverse. În suedeza originală, cuvântul idealisk poate fi tradus fie ca „idealistic”, fie „ideal”. În anii anteriori, Comitetul Nobel a lovit aproape în intenția testamentului, omițând anumiți scriitori cu renume mondial, precum Lev Tolstoi și Henrik Ibsen, pentru Premiu, probabil din prisma faptului că opera lor nu era îndestul de „idealistică”. În anii de mai târziu, formularea a fost interpretată mult mai liberal, iar Premiul este acordat, cum adesea se argumentează că ar trebui să se întâmple, pentru merit literar de durată. Însă, distincția continuă să genereze o cantitate de controversă, cum multe alte nume faimoase în literatură sunt uneori neglijate în favoarea unora mai puțin vehiculate, precum Dario Fo în 1997. Din păcate, acest fapt poate fi privit drept inevitabil în toate decernările literare bazate pe opinii subiective. Un subiect de discuție este variabilitatea comitetului predispus nejustificat pentru anumite perspective politice.