Presa internaţională: Absenteismul de la referendum a salvat capul preşedintelui Băsescu

Rezultatul Referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu preocupă în continuare presa din străinătate, a cărei concluzie a fost, după transmiterea rezultatelor votului de duminică, aceea că absenteismul la vot a făcut ca preşedintele suspendat să iasă învingător din această consultare populară.

RomaniaTV.net
30 iul. 2012, 08:25
Presa internaţională: Absenteismul de la referendum a salvat capul preşedintelui Băsescu

„Absenteismul a salvat capul preşedintelui Băsescu”, titrează  Ouest France, care publică un articol amplu pe tema Referendumului din România. Site-ul publicaţiei franceze scrie că Traian Băsescu a evitat demiterea datorită  prezenţei scăzute la urne a alegătorilor, procentul celor care au votat fiind sub 50%. Publicaţia franceză mai scrie că această prezenţă scăzută la urne ar putea duce la invalidarea scrutinului. 

Publicaţia britanică BBC online titrează că preşedintele suspendat, Traian Băsescu,  „a supravieţuit Referendumului”, datorită boicotării votului, prezenţa la urne fiind destul de redusă. Corespondentul BBC pentru Europa Centrală, Nick Thorpe, scrie că „temperaturile de vară şi lipsa încrederii (românilor, n.r.) în majoritatea elitei politice au constribuit la numărul mic de persoane care au participat la vot”. BBC reţine şi unele dintre primele declaraţii făcute de Băsescu după comunicarea rezultatelor parţiale ale votului, între care aceea că „românii au respins o lovitură (de stat, n.r.)” prin neprezentarea la urne. Românii au invalidat Referendumul prin neparticiparea la vot”.

Publicaţia britanică remarcă de asemenea că războiul dintre Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta „a provocat îngrijorare în rândul partenerilor europeni” şi „a paralizat procesul de luare a unor decizii politice într-un moment în care se finalizau mai multe acorduri asupra planului de împrumut financiar acordat de FMI” României. BBC vorbeşte şi despre scăderea popularităţii lui Băsescu în rândul românilor, din cauza măsurilor de austeritate pe care le-a adoptat după ce liderii internaţionali le-au cerut României în contextul crizei economico-financiare din Europa. Preşedintele Consiliului Europeanm Herman Van Rompuy, şi-a exprimat „profunda îngrijorare” despre criza politică din România „în privinţa respectării legii şi a independenţei justiţiei”, mai reaminteşte BBC.

Cotidianul spaniol El Pais scrie că „puternicul asalt din războiul politic dintre preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Victor Ponta s-a terminat azi-noapte cu victoria şefului statului. Lipsa cvorumului a invalidat rezultatul referendumului de demitere a lui Traian Băsescu”.

La rândul său, cotidianul italian La Stampa constată şi el că ” nu s-a înregistrat cvorum la urne”. Publicaţia mai aminteşte că referendumul a fost convocat după „luni întregi de război între preşedinte şi guvern”.

Postul de televiziune CNBC a reţinut că „87% dintre românii care au ieşit la vot, au votat pentru suspendarea şefului statului” şi că „prezenţa la urne a fost insuficientă pentru validarea rezultatelor”.

Associated Press scrie că Referendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu pe motiv că „şi-a depăşit puterile” cu care a fost învestit, „a eşuat din cauza prezenţei la urne scăzută a alegătorilor”. Agenţia internaţională de ştiri citează şi unele dintre declaraţiile lui Traian Băsescu: „Îi asigur pe români că, imediat după ce mă întorc (la Cotroceni, n.r.), voi încerca să aduc sentimentul de reconciliere în cadrul societăţii (…) Este evident că românilor nu le-a plăcut ce s-a întâmplat în ultimii ani. Divizarea societăţii trebuie să înceteze, trebuie să fie anihilată, pentru că România are nevoie de toată energia sa pentru a se integra în lumea civilizată.”

Postul de televiziune CNN anunţă pe site-ul său că „Preşedintele Traian Băsescu a declarat victoria sa, duminică noaptea, după ce prezenţa slabă la vot a electoratului a răsturnat rezultatul votului pentru demiterea sa din funcţie”.  CNN citează şi o declaraţie a premierului Victor Ponta făcută după estimările parţiale ale rezultatului votului de duminică: „Cred că un politician care spune că poate ignora vocea a 9 milioane de oameni este complet nerealist”. Postul de televiziune mai precizează că formaţiunea politică a premierului Victor Ponta, Uniunea Social Liberală (USL) a contestat cifrele, afirmând că, după calculele sale „s-a estimat că 9,2 milioane de oameni au votat – puţin peste 50% – ceea ce înseamnă că Băsescu ar trebui demis” şi că „rezultatele finale ale votului sunt aşteptate luni”. Publicaţia reaminteşte că „Băsescu a fost suspendat după votul din Parlament, de la începutul lunii iulie, fiind acuzat că şi-a depăşit autoritatea ordonând măsuri de reduceri slariale şi de alte beneficii pentru funcţionarii publici”, al insistenţele FMI, în cadrul unui acord de împrumut financiar pentru România.

Presa rusă a abordat şi ea subiectul Referendumului din România, publicaţia Russia Today titrând că „Preşedintele României a supravieţuit referendumului ” şi explicând că Traian Băsescu rămâne la putere datorită unei prezenţei scăzute la vot, sub pragul minim de validare a referendumului pentru demiterea preşedintelui ales.

Rezultatul votului de aseară este abordat şi de către jurnaliştii de la Al JAzeera, care îl percepe ca pe o validare în funcţie a preşedintelui suspendat, de către populaţie. Al-Jazeera crede însă că boicotarea referendumului a fost principala cauză a absenteismului de la urne.