Presa internaţională anunţă moartea Regelui Mihai

Presa internaţională anunţă moartea Regelui Mihai. Washington Post dedică un articol amplu evenimentului, în timp ce EuroNews publică ştireaîn regim Breaking News.

RomaniaTV.net
05 dec. 2017, 13:04
Presa internaţională anunţă moartea Regelui Mihai

Washington Post: Mihai I, ultimul rege al României, monarhul-copil care l-a răsturnat de la putere pe generalul Ion Antonescu, pentru a fi obligat mai târziu de comunişti să abdice sub ameninţarea armei, a murit la reşedinţa sa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani.

EuroNews: Ultimul rege al României, Mihai I, a murit în Elveţia, la vârsta de 96 de ani, a anunţat Casa Regală citată de presa din ţară.

New York Times: Casa Regală a României anunţă că Regele Mihai, care a condus România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 96 de ani.

Într-un interviu acordat BBC în 2011, fostul monarh, un văr al reginei Elizabeth a II-a, a vorbt despre şantajul la care a fost supus de către comunişti.

”Dacă nu semnezi asta acum, va trebui să împuşcăm sau să omorâm 1.000 de oameni care sunt deja la închsoare”, spunea el.

Refugiat în Marea Britanie, iar apoi în Elveţia, fostul monarh a sperat mult timp să se poată întoarce pe tron.

La căderea lui Nicolae Ceauşescu, la sfârşitul lui 1989, el a încercat în mai multe rânduri să revină să se stabilească în ţara sa natală, însă s-a lovit de refuzul noului preşedinte Ion Iliescu, un fost oficial comunist de rang înalt.

Revenit în graţie în ochii puterii social-democrate, el s-a instalat în 2002 la Bucureşti, unde a dus o viaţă discretă. El s-a întors în Elveţia în 2016, pentru a fi îngrijit de cancer.

Fostul rege a fost operat de leucemie şi cancer, adaugă  REUTERS.

Regele era grav bolnav de peste un an şi jumătate, scrie RFE/RL.

El a fost operat de cancer şi leucemie la o clinică în Lausanne, iar starea i s-a înrăutăţit de la 6 noiembrie.

Un descendent al dinastiei Hohenzollern-Sigmarignen, stră-strănepot al reginei Victoria a Regatului Unit, el s-a căsătorit cu Anne de Bourbon-Parme, moartă în august 2016. Cuplul a avut cinci fete.