Presa străină îl laudă pe Cîţu. Bloomberg: Economia României eclipsează restul statelor UE după ce a evitat lockdown-ul

Se pare că presa străină laudă activitatea guvernului României după ce a reuşit să evite lockdown-ul.

16 feb. 2021, 17:15
Presa străină îl laudă pe Cîţu. Bloomberg: Economia României eclipsează restul statelor UE după ce a evitat lockdown-ul

Presa străină îl laudă pe Cîţu. O analiză făcută de Bloomberg demonstrează că evoluţia economiei româneşti a depăşit-o pe cea a celorlalte ţări ale Uniunii Europene în trimestrul patru din 2020, după ce Guvernul a decis să evite tipul de restricţii severe care au închis cea mai mare parte a continentului.

Presa străină îl laudă pe Cîţu. Ce s-a întâmplat cu economia României

Astfel, PIB-ul nu doar că a a avut o creştere faţă de ultimele trei luni, ci a urcat faţă de aşteptările analiştilor de peste zece ori. Cu o expansiune de 5,3%, România a înregistrat în trimestrul patru din 2020 cel mai semnificativ avans în rândul statelor din Uniunea Europeană care au raportat datele până acum.

Totodată, trimestrul patru din 2020 a fost bun şi pentru alte părţi din Europa de Est: Ungaria şi Bulgaria au raportat ambele creşteri neaşteptate faţă de precedentele trei luni, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în timp ce Lituania pare să fi avut anul trecut cea mai bună performanţă din blocul comunitar.

România a evitat recesiunea în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), după ce înregistrat un declin al economiei de 12,2% în trimestrul doi din 2020. Chiar dacă se confruntă cu unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din UE, autorităţile au reuşit majorarea investiţiilor publice la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce a sprijinit sectorul construcţiilor, în timp ce industria IT a rămas la un nivel solid.

Citeşte şi: Florin Cîțu, primele declarații după ce a fost desemnat premier: „Trecem printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Rolul nostru este să reașezăm economia pe picioarele ei”
Premierul Florin Cîţu a salutat cea mai rapidă redresare din istoria ţării sale.

„Toată lume va trebui să revizuiască în creştere estimările privind PIB-ul în 2021”, a apreciat Ciprian Dascălu, economist la Erste Group Bank în Bucureşti.

Economia românească a crescut cu 5,3% în trimestrul IV al anului trecut pe serie ajustată sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, iar pe ansamblul anului s-a contractat cu 3,9% potrivit datelor semnal publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Citeşte şi: Economia României spulberă estimările apocaliptice – anunţă premierul Cîţu după ce a tăiat ajutoarele de deces. INS îl contrazice