Preşedintele Academiei Române: „Aş vota cu cei care apără credinţa în Dumnezeu şi care nu dau foc catedralelor”

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, vorbeşte într-un interviu pentru r3media.ro, despre decadenţa valorilor europene şi imposibilitatea de a mai găsi dreptatea în zilele noastre

07 sept. 2020, 08:19
Preşedintele Academiei Române: „Aş vota cu cei care apără credinţa în Dumnezeu şi care nu dau foc catedralelor”

„Eu nu știu cine va câștiga alegerile din SUA, pentru că nu sunt Mafalda. Cine crede că istoricii pot prevedea viitorul greșește profund. În cel mai bun caz, unii dintre istorici pot înțelege mai bine prezentul, pe baza experienței trecutului. Eu nu pot vota în SUA, dar aș vota acasă, în Europa, cu dreptatea – dacă aș ști unde s-o găsesc –, cu gloria adevărată a civilizației, cu respectul de sine, cu prețuirea valorilor, contra demolatorilor de statui, a celor care interzic cărți și scriitori, a celor care ard bunuri și jefuiesc magazine, care cred că se poate trăi în societate fără ordine și disciplină; aș vota cu cei care mai știu ce este clasicismul greco-latin și iudeo-creștinismul, cu cei care apără credința în Dumnezeu și care nu dau foc catedralelor, cu cei care știu că fără carte nu ai parte, cu cei care înalță case, care sădesc pomi, care-și fac familii și au copii, ca să ducem lumea mai departe„, a spus preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

„O şcoală din faţa computerului este sortită eşecului”

Ioan Aurel Pop pledează şi pentru învăţământul clasic, respingând ideea că digitizarea forţată generată de pandemie trebuie să fie un proces ireversibil. „Nu cred că decidenții români nu acceptă ideea fundamentală a necesității învățământului clasic, singura formă firească de educație. Dar, în plină manifestare agresivă a pandemiei, este greu de găsit soluții optime privind educația. Suntem prinși între Scylla și Caribda: amenințarea bolii, pe de o parte și perspectiva inculturii și a barbarizării, pe de altă parte. Calea de mijloc nu este greu de găsit, dar este foarte greu de aplicat. Oricum, noi nu numai că nu suntem pregătiți să facem școală exclusiv în fața computerului, a tabletei sau a telefonului mobil, dar avem convingerea că acest fel de școală generalizată este sortită eșecului, că el nu poate realiza obiectivele de bază ale educației.

Citeşte şi Comunicatul în care Academia Română îşi exprima îngrijorarea privind introducerea tehnologiei 5G a fost scos de pe site-ul instituţiei

Prin urmare, societatea românească ar trebui să-și reunească toate forțele sale intelectuale, pentru a găsi și aplica soluția școlii față în față și a recurge la învățământul online doar temporar și parțial, până la trecerea crizei. Ideea că ne aflăm în etapa menită să facă din educația digitală unica soluție a școlii românești este greșită și periculoasă. Ea alimentează tendința unora de a susține că cetățenii urmează a fi transformați în simplă masă informă de manevră. Dincolo de aceasta, este foarte clar că un popor incult și needucat este ușor de amăgit și de manipulat„, a mai afirmat preşedintele Academiei.