Preşedintele ANRE: „Tarifele pentru operatorii de distribuţie vor creşte cu un procent sub rata inflaţiei”

Tarifele pentru operatorii de distribuţie energie electrică vor creşte anul viitor cu doar 3,39%, sub rata prognozată a inflaţiei, iar pentru operatorul de transport cu 1,51%, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu.

22 dec. 2023, 09:35
Preşedintele ANRE: „Tarifele pentru operatorii de distribuţie vor creşte cu un procent sub rata inflaţiei”

„În şedinţa de ieri am aprobat tarifele reglementate pentru distribuţia de energie electrică aferente anului 2024. Au fost analizate foarte meticulos toate solicitărilor operatorilor de distribuţie. Am luat în considerare, conform metodologiei pe care o avem în vigoare, şi am ţinut cont de propunerile lor, în limitele metodologiei. Tarifele, în medie, pot să vă spun că vom avea o creştere de tarife de distribuţie de doar 3,39%.

Media este alcătuită din toate zonele de distribuţie şi pe toate nivelurile de tensiune. În medie, vom avea o creştere de 3,39%. Dacă o comparăm cu rata inflaţiei estimate de Comisia de Prognoză pentru anul 2024, de 4,6%, suntem sub această rată a inflaţiei”, a spus Niculescu.

Potrivit exemplelor date de acesta, pe o anumită zonă de distribuţie majorarea tarifelor de distribuţie este în medie de 5,75%, iar pe altă zonă este o scădere de 1,41%, pe joasă tensiune.

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a transmis astăzi un comunicat la scurt timp după anunțul făcut de ANRE, în care se anunța că tarifele de distribuție a energiei electrice vor crește în 2024 cu 3,39%, sub rata inflației.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Sebastian Burduja, despre schema prin care furnizorii au umflat prețurile artificial. Ce soluții au românii: ”Orice persoană care e nemulțumită poate schimba furnizorul foarte ușor”

În acesta, ACUE precizează că prin tarifele de distribuție a energiei electrice, stabilite pentru anul 2024 de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, se reconfirmă faptul că în România cadrul legislativ nu este în favoarea investițiilor masive în rețelele de distribuție, necesare pentru facilitarea iminentei tranziții energetice.

Potrivit asociației, este al treilea an la rând în care tarifele nu acoperă integral costurile distribuitorilor.

„Costurile suplimentare generate de explozia prețurilor pe piața angro din anul 2022 sunt așteptate să fie recuperate de către distribuitori pe o perioadă de 5 ani. Costul capitalului necesar pentru realizarea investițiilor nu este acoperit prin reglementările actuale, iar metodologia de stabilire a tarifelor este neadaptată obiectivelor pe care țara noastră și le-a asumat în procesul complex al tranziției energetice.

Recent, Comisia Europeană a comunicat statelor membre un plan de acțiuni care să stimuleze investițiile în rețele, estimate la peste 500 mld euro în următoarea decadă. Se estimează că în jur de 70% din efortul financiar necesar tranziției ar trebui să meargă către rețelele de distribuție. Necesarul investițional este enorm pentru transformarea prin care rețelele trebuie să treacă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, iar timpul de realizare este foarte scurt”, se menționează în comunicat, potrivit Economica.net.

Citeşte şi: Economistul apocalipsei detonează o nouă bombă economică: sunt pierderi de 9-10 miliarde de dolari pe zi