EXCLUSIV | Sebastian Burduja, despre schema prin care furnizorii au umflat prețurile artificial. Ce soluții au românii: ”Orice persoană care e nemulțumită poate schimba furnizorul foarte ușor”

În exclusivitate pentru România TV, Sebastian Burduja a vorbit despre un subiect îngrijorător pentru români. ANR a sesizat că mai mulți furnizori încalcă legea pentru că vin facturi mult mai mari decât anul trecut, în condițiile în care prețurile pe plan mondial, atât la energie, cât și la gaze au scăzut în ultimele șase luni. Ce a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burudja, află mai jos.

21 dec. 2023, 18:07
EXCLUSIV | Sebastian Burduja, despre schema prin care furnizorii au umflat prețurile artificial. Ce soluții au românii: ”Orice persoană care e nemulțumită poate schimba furnizorul foarte ușor”

Recent, ANR a sesizat că mai mulți furnizori încalcă legea pentru că vin cu facturi mai mari decât anul trecut, în condițiile în care prețurile pe plan mondial atât la energie, cât și la gaze au scăzut în ultimele 6 luni. S-au dat amenzi, dar oamenii rămân cu facturile.

Te-ar putea interesa și Sebastian Burduja vrea să candideze la Primăria Capitalei: „PNL nu are nicio datorie să-l susțină pe Nicuşor dan”

„În primul rând am apreciat faptul că autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei au dat aceste amenzi usturătoare pentru companiile în energie unde cifrele de afaceri sunt destul de mari.

Cei care încalcă regulile trebuie să și plătească un preț scump și usturător. Aceste amenzi au fost date pentru că acești furnizori au achiziționat energie la un preț mai mic, cantitatea aceasta de energie a fost mai mare decât tot portofelul lor de clienți. Cu surplusuri au mers și au încasat bani mai mulți.

De la cei cărora le-au vândut această energie încălcând regulile și suportând consecințele. ANR a aplicat amenzi de 10 milioane de euro, nu e o sumă mică, se face venit pentru stat!”, a spus Burduja, în exclusivitate pentru România TV.

Citește și Sebastian Burduja: Facturile la energie rămân compensate cel puțin până în martie 2024

Ce soluții au românii

Întrebat de ce românii sunt nevoiți să plătească în continuare facturi mai mari, fie că vorbim despre gaze sau electricitate, ministrul Energiei a răspuns:

„Principalii furnizori de gaze sunt într-o piață liberă, orice român care e nemulțumit poate schimba furnizorul foarte ușor pe site-ul ANR.ro. Am verificat și cazul multor colegi. Sunt furnizori care furnizează sub prețul plafonat, fie că facturează la 0,24 de lei sau 0,28 megawatt-ul, plafonul este un nivel maximal de 0,31 de lei megawatt. Românii care văd pe factură acest preț maximal, dacă văd 0,31 pot lua în considerare schimbarea furnizorului”.