Preşedintele CEC, Radu Gheţea, audiat la Comisia specială pentru creditul Ioanei Băsescu

Şeful CEC, Radu Gheţea, a fost audiat luni la Comisia de buget-finanţe din Senat pentru creditul acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, pentru a achiziţiona un teren de peste 290 de hectare în comuna Nana, din judeţul Călăraşi. De asemenea, luni vor fi audiaţi directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, şi vicepremierul Daniel Chiţoiu.

RomaniaTV.net
09 dec. 2013, 09:10
Preşedintele CEC, Radu Gheţea, audiat la Comisia specială pentru creditul Ioanei Băsescu

Şedinţa Comisiei de buget-finanţe din Senat care anchetează activitatea CEC Bank se desfăşoară cu uşile închise.

„Suntem în cvorum de şedinţă, 8 membri din 11. Menţionez că avem 3 colegi care lipsesc, doi de la PDL, care au anunţat deja că nu vor participa la lucrările comisiei de anchetă şi reprezentantul PP-DD. Astăzi de la ora 11,00 avem invitat pe domnul Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank. De la ora 12,30 invitat este domnul Nicolae Cinteză, director al Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României, iar de la 13,30, domnul Daniel Chiţoiu, viceprim-ministru şi ministru de Finanţe”, a declarat Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei, la începutul audierilor.

Primul a fost audiat preşedintele CEC, Radu Gheţea, a refuzat să răspundă întrebărilor comisiei legate de creditul Ioanei Băsescu, invocând secretul bancar.

UPDATE: Preşedintele CEC, Radu Gheţea, va fi chemat şi marţi la audieri la Comisia de buget – finanţe.

În cadrul întâlnirii de luni a comisiei va fi citit şi raportul BNR în privinţa creditului acordat de CEC Ioanei Băsescu, iar concluziile Comisiei vor fi cuprinse într-un raport care va fi prezentat până cel târziu în data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.

Potrivit unor surse apropiate comisiei de anchetă citate de România TV, Banca Naţională a României nu a găsit nereguli în privinţa acordării creditului Ioanei Băsescu.

Radu Gheţea, preşedintele CEC, declara în data de 29 noiembrie că nu au fost încălcate normele Băncii Naţionale a României (BNR) şi nici cele ale CEC-ului în creditul acordat Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că nu-şi reproşează nimic în privinţa achiziţiei de teren efectuate de Ioana Băsescu, susţinând că fiica sa „a făcut un lucru cinstit”.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă îşi reproşează ceva în legătură cu acea tranzacţie făcută de Ioana Băsescu, preşedintele a răspuns: „Sincer? Nu. Cred că a procedat corect, nu a furat pământ, nu a luat în arendă de pe la ADS (Agenţia Domeniilor Statului – n.r.), nu are datorii la bancă, înţeleg că a plătit şi a treia rată. Deci a făcut un lucru cinstit. Spre deosebire de alţii care iau cu japca pământurile statului, le folosesc şi dau o arendă de 400 de kilograme, sau uită să o dea, au procese acum, ca patronul de la Intact din câte ştiu… Nu, Ioana a fost un om cinstit şi nici nu aş fi lăsat-o să facă un lucru necinstit”.

Ioana Băsescu arăta, în 14 noiembrie, că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank.