Preşedintele CoE, Donald Tusk, critică planurile Marii Britanii privind Brexitul: Este o „pură iluzie”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că abordarea Marii Britanii privind următoarea etapă a negocierilor pemtru Brexit pare să se bazeze pe "o pură iluzie".

24 feb. 2018, 07:47
Preşedintele CoE, Donald Tusk, critică planurile Marii Britanii privind Brexitul: Este o „pură iluzie”

Planurile Marii Britanii pentru Brexit se bazează deocamdată pe o pură iluzie, a apreciat preşedintele CoE, Donald Tusk. El s-a întâlnit la Bruxelles cu şefii de stat şi de guvern din 27 de state membre ale Uniunii Europene, şi a avertizat că Marea Britanie încearcă să caute cea mai profitabilă variantă pentru relaţiile viitoare cu Blocul comunitar.

„Astăzi, am informat liderii că voi prezenta proiectul de reglementare a relaţiei viitoare UE-Marea Britanie în cadrul summitului din luna martie. Intenţia noastră este să adoptăm aceste coordonate, indiferent dacă Marea Britanie este pregătită sau nu să-şi prezinte viziunea asupra relaţiilor viitoare. Fireşte că ar fi mult mai bine dacă ar fi pregătită, dar nu putem să stăm şi să aşteptăm. Sper să văd mai multă claritate cu privire la planurile Marii Britanii săptămâna viitoare, când mă voi întâlni cu premierul [Theresa] May la Londra”, a spus Donald Tusk.

Preşedintele Consiliului European a respins orice noţiune privind o relaţie preferenţială UE-Marea Britanie după Brexit, inclusiv în legătură cu Piaţa Unică, subliniind că Blocul comunitar va continuă să aibă o abordare „realistă” pe durata negocierilor.

Citeşte şi Sinn Fein afirmă că Brexitul este INCOMPATIBIL cu Acordul de la Belfast

„Mă bucur că guvernul britanic pare să se îndrepte spre o poziţie mai detaliată. Cu toate acestea, dacă informaţiile din presă sunt corecte, mi-e teamă că poziţia Marii Britanii se bazează astăzi pe o iluzie pură. De la început, a fost un principiu-cheie al UE27 că nu poate exista nicio şi nicio piaţă unică . Acesta este şi va continua să fie principiul nostru, fără îndoială”, a mai spus Tusk.

Premierul britanic Theresa May a început prezentarea poziţiei ţării sale privind relaţia cu Uniunea Europeană după Brexit, iar principalele subiecte care vor fi abordate în săptămânile următoare sunt securitatea, transferul de putere la nivelul unor instituţii de stat, drepturile angajaţilor şi comerţul.

Marea Britanie speră că va încheia în luna martie un acord privind perioada de tranziţie post-Brexit şi că va ajunge la o înţelegere privind relaţiile comerciale pe termen lung până la finele acestui an.