Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat că nu va permite refacerea „junglei” imigranţilor din Calais

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat marţi că 'în niciun caz' statul francez 'nu va permite refacerea 'junglei' ' din Calais, numele dat taberei cu 8.000 de migranţi desfiinţată în 2016 în oraşul din nordul Franţei, şi a cerut Marii Britanii să ofere răspunsuri la solicitările Franţei în legătură cu copiii migranţi neînsoţiţi. 

16 ian. 2018, 15:17
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat că nu va permite refacerea „junglei” imigranţilor din Calais

‘Se depun toate eforturile astfel încât trecerea ilegală să nu fie posibilă la Calais’, care ‘nu este o poartă de intrare ascunsă către Anglia’, a spus el într-un discurs în faţa forţelor de ordine din Calais, dând asigurări că statul nu va permite ‘constituirea unor filiere ilegale’ în această regiune.

Preşedintele francez va încerca să sancţioneze forţa excesivă folosită de poliţie împotriva migranţilor, însă a apărat forţele de securitate împotriva acuzaţiilor de brutalitate formulate de anumite organizaţii de caritate, calificându-le pe unele drept minciuni, potrivit Agerpres.

Cu două zile înainte de un summit franco-britanic, Emanuel Macron a vorbit despre modalităţile de lucru cu britanicii: ‘gestionarea mai bună’ a dosarelor minorilor neînsoţiţi, ‘întărirea cooperării între forţele de poliţie la Calais’ precum şi cu ‘statele de origine şi de tranzit’, şi ‘dezvoltarea unui fond pentru sprijinirea unor proiecte importante’ pentru regiunea Calais. Franţa doreşte ca Marea Britanie să-şi asume o parte mai mare a costurilor de securitate la graniţa lor comună şi să preia mai mulţi solicitanţi de azil.

Citeşte şi Statele Unite se retrag din pregătirile pentru un Pact mondial privind refugiaţii şi migranţii

Preşedintele Macron a cerut de asemenea o ‘politică europeană coerentă’, subliniind ‘neajunsurile şi neconcordanţele’ din UE, ale căror consecinţe s-au resimţit ‘în numeroase cazuri’ la Calais. Şeful statului francez a criticat dur sistemul Dublin, textul fondator al politicii europene în domeniul azilului. Conform prevederilor sale, analizarea cererii de azil trebuie să fie realizată de prima ţară membră a UE în care intră refugiatul respectiv, potrivit Agerpres.

‘Sistemul Dublin, aşa cum a fost el creat, este plin de neconcordanţe. În orice caz, în prezent nu este satisfăcător’, a mai spus Macron, precizând totuşi că înlocuirea sa cu un sistem în care cererea de azil ar putea fi depusă în orice stat european ‘nu este o soluţie pe termen scurt deoarece ar conduce la lipsa de responsabilizare a tuturor ţărilor de intrare’ a refugiaţilor.