Preşedintele FSE Spiru Haret: Guvernul ne-a demonstrat că nu este interesat de susţinerea financiară a Educaţiei

Guvernul nu este interesat de susținerea din punct de vedere financiar a sistemului de învățământ și nu dorește să facă investiții în resursa umană, a declarat, marți, președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii pe marginea proiectului de Ordonanță privind salarizarea bugetarilor.
Filip Stan
17 mai 2016, 19:50
Preşedintele FSE Spiru Haret: Guvernul ne-a demonstrat că nu este interesat de susţinerea financiară a Educaţiei

Este clar că într-o țară care dorește să se dezvolte este nevoie de o populație care să fie sănătoasă. Și mă bucur pentru colegii mei din Sănătate, dar, în egală măsură, motorul dezvoltării economice al unui stat este reprezentat de Educație. Ori, ca să ai rezultate foarte bune, să ai servicii educaționale de calitate, ai nevoie de oameni care să fie bine motivați. În momentul de față, Guvernul domnului Dacian Cioloș ne-a demonstrat din start că nu este interesat de susținerea din punct de vedere financiar a sistemului de educație. Chiar dacă domniile lor sunt plimbate prin diverse funcții existente la nivelul Comisiei Europene, n-au învățat că în Educație trebuie să investești în primul și în primul rând„, a spus președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor.

Acesta a subliniat că în discuțiile purtate marți nu a fost prezentată niciun fel de grilă de salarizare și că există o lipsă totală de interes față de domeniul educațional.

Cum putem merge noi în fața colegilor noștri să le explicăm că în momentul de față Guvernul nu oferă niciun fel de creștere salarială pentru angajații din Educație, că în discuțiile pe care le-am purtat astăzi nu s-a prezentat niciun fel de grilă de salarizare pentru cei din Educație, sau pentru cei din sistemul de Apărare națională, sau din Administrația publică, să se poată face niște comparații. Este inadmisibil acest lucru. O lipsă totală de transparență, o lipsă de interes față de domeniul educațional. Nu se doresc investiții în resursa umană și atrag atenția că resursa umană este cea mai importantă avuție a unui stat. Vrem cadre didactice motivate, vrem cadre didactice foarte performante, vrem tineri bine pregătiți de către sistemul de învățământ universitar care să vină în sistemul educațional, dar le transmitem foarte clar că nu se pot acorda creșteri salariale„, a precizat președintele FSE Spiru Haret.

El a atras atenția asupra posibilelor forme de protest și a menționat că în momentul de față Ministerul Educației nu are resursa umană necesară pentru a organiza examenele naționale.

Citeşte şi Hăncescu (FSLI): Ordonanţa privind salarizarea în sectorul bugetar este nulă. Educaţia a fost abandonată

Atrag atenția vizavi de formele de protest. Vin examenele naționale. Vă transmit foarte clar că în momentul de față Ministerul Educației nu are capacitatea să asigure resursa umană pentru a organiza examenele naționale. Ori, în condițiile în care le vom transmite colegilor noștri exact mesajul premierului Dacian Cioloș că nu vor fi creșteri salariale, că salariile debutanților din Educație cu studii superioare vor fi cu mult mai mici decât salariile debutanților cu studii liceale din alte domenii de activitate, vă dați seama cam care poate fi reacția„, a mai spus Marius Nistor.

Președintele FSE Spiru Haret a adăugat că în zilele următoare va declanșa discuții cu colegii din celelalte federații sindicale reprezentantive. „Vom declanșa discuții cu colegii noștri din celelalte federații sindicale reprezentantive, cu reprezentanții asociațiilor de părinți, cu reprezentanții elevilor și ai studenților. Va fi o formă de protest foarte clară, pentru că această atitudine este inacceptabilă„, a subliniat liderul sindical.

Reprezentanții sindicatelor au avut marți o întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru consultări referitoare la OUG privind salarizarea personalului bugetar.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse proiectului de Ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Potrivit notei de fundamentare, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității / instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei anual.

Citeşte şi NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc BONUSURI de performanţă

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Mihai Albu a ajuns în fața altarului alături de mireasa lui, Elena. Informații în timp real de la cununia religioasă
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Descoperirea care schimbă ce știam în domeniul energiei. Ce se întâmplă cu panourile solare de acum, invenția care e de 1000 de ori mai puternică
Capital.ro
Serviciul militar obligatoriu. Cine e vizat de noile modificări majore: Vrem să instruim noile generații
Playtech.ro
Ce nu ai voie să pui pe parbriz. Detaliul pentru care şoferii iau amenzi usturătoare
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Gestul controversat făcut de prietenul lui George Simion în timpul unei dezbateri electorale în Polonia. „Să-l lăsăm pe domnul Karol să explice”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Andreea Perju și iubitul ei sărbătoresc doi ani de relație. Fotografie rară cu actrița și partenerul ei de viață / FOTO
Spynews
Noi opțiuni la companiile aeriene low-cost. Locuri în picioare în avion, pentru doar 1€
Evz.ro
Ciorbe ușoare și sățioase. Două rețete perfecte pentru sezonul cald
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Locul în care Piedone NU ar mânca niciodată. Motivul bizar pentru care șeful ANPC refuză să facă asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marele actor! Drum lin, maestre! A fost unul dintre veteranii marelui ecran
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Românii care primesc cel puțin 700 de lei de la stat! Banii nu sunt gratis și trebuie munciți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aeroportul unic în lume. E singurul loc de pe Pământ unde poți ateriza în trei țări deodată