Preşedintele SUA Joe Biden, 80 de ani, şi-a anunţat candidatura pentru al doilea mandat: „Să terminăm treaba!”. VIDEO

Preşedintele SUA, Joe Biden, a confirmat că va candida la realegerea sa în 2024. Anunţul a fost făcut într-un videoclip de promovare a candidaturii, informează BBC.

25 apr. 2023, 08:41
Preşedintele SUA Joe Biden, 80 de ani, şi-a anunţat candidatura pentru al doilea mandat: „Să terminăm treaba!”. VIDEO

Campania lui Joe Biden pentru realegere a fost lansată oficial sub forma unui videoclip de trei minute care începe cu un singur cuvânt: Libertate.

În videoclip, vocea celui de-al 46-lea preşedinte al SUA, Joe Biden, spune că dreptul la avort, apărarea democraţiei, dreptul la vot şi reţeaua de siguranţă socială vor fi printre cele mai importante teme de pe buletinul de vot în 2024.

El spune că alegătorii se vor confrunta cu alegerea de a lăsa generaţiei următoare „mai multă libertate sau mai puţină”, „mai multe drepturi sau mai puţine”.

„Fiecare generaţie de americani s-a confruntat cu un moment în care a trebuit să apere democraţia, să se ridice pentru libertăţile noastre personale şi să se ridice pentru dreptul nostru la vot şi pentru drepturile noastre civile. Acum este rândul nostru”, spune el.

Revenind la mesajul său din campania din 2020, potrivit căruia americanii se aflau „într-o bătălie pentru sufletul” naţiunii lor, el prezintă sloganul său pentru 2024: „Să terminăm treaba!”.

Joe Biden este cel mai în vârstă preşedinte pe care l-a avut vreodată America. Dacă va câştiga realegerea, el va avea 86 de ani la sfârşitul celui de-al doilea mandat.

Ştirea iniţială: Biden era aşteptat să lanseze un mesaj video, la fel cum a făcut exact acum exact patru ani, când şi-a anunţat candidatura, în cele din urmă de succes, pentru a-l învinge pe Trump în 2020.

După o serie de victorii legislative importante şi lupte importante în politica externă în primii doi ani de mandat, Biden nu are un contracandidat real din interiorul Partidului Democrat. Dar este de aşteptat să se confrunte cu o examinare constantă şi acerbă din cauza vârstei sale. în condiţiile în care ar avea 86 de ani la sfârşitul unui al doilea mandat. Chiar dacă un examen medical efectuat în februarie l-a găsit „apt” pentru a îndeplini îndatoririle preşedinţiei, mulţi, inclusiv în rândul propriilor săi alegători, consideră că este prea bătrân.

Un sondaj NBC News publicat în weekend a arătat că 70 la sută dintre americani, inclusiv 51 la sută dintre democraţi, cred că nu ar trebui să candideze, arata News.ro.

Şaizeci şi nouă la sută dintre toţi respondenţii care au spus că nu ar trebui să candideze au citat preocupările legate de vârsta sa ca fiind un motiv major sau minor.

Citeşte şi: Mihai Gâdea al CNN-ului din America a fost dat afară din televiziune! Don Lemon, moderator CNN în ultimii 17 ani, a fost concediat fără preaviz

Lui Biden îi place să răspundă la aceste îngrijorări spunând: „urmăriţi-mă” – ceea ce înseamnă că alegătorii ar trebui să se concentreze pe victoriile sale politice de acasă şi pe faptul că a reuşit să organizeze o alianţă occidentală fără precedent pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei.

În următorul an şi jumătate, Biden ar avea toate avantajele mandatului, susţinut de un partid unit, în timp ce republicanii abia încep un sezon primar dezordonat.

Trump, în ciuda faptului că a devenit primul fost preşedinte sau preşedinte în funcţie care a fost pus sub acuzare penală – şi se confruntă cu anchete privind încercarea sa de a anula pierderea în faţa lui Biden în alegerile din 2020 – este favoritul republican copleşitor.

Citeşte şi: BRICS se dezvoltă: ce state vor să facă parte din alianța condusă de China, Rusia, India, Brazilia și Africa de Sud