Preţul petrolului s-a prăbuşit cu aproape 30 la sută într-o singură noapte. Arabia Saudită a declanşat un război al preţurilor

Preţul petrolului s-a prăbuşit, luni, cu aproape 30%, după ce Arabia Saudită a anunţat că a redus preţul oficial de vânzare a petroului său şi a dezvăluit de asemenea că vrea să-şi majoreze semnificativ producţia de ţiţei pentur luna viitoare. Acest lucru declanşează un război al preţurilor, în contextul în care epidemia de coronavirus afectează cererea de petrol la nivel mondial.

RomaniaTV.net
09 mart. 2020, 08:24
Preţul petrolului s-a prăbuşit cu aproape 30 la sută într-o singură noapte. Arabia Saudită a declanşat un război al preţurilor

Arabia Saudită a şocat piaţa, după ce a lansat un război al preţurilor cu Rusia, nu demult partenerul său, relatează CNN.

Cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 12,23 dolari sau 27%, până la 33,04 dolari per baril în jurul orei 05:52 GMT. Anterior, coborâse până la 31,02 dolari, fiind cel mai scăzut nivel înregistrat după luna februarie 2016. Analiştii spun că dacă această tendinţă va continua, ţiţeiul Brent se îndreaptă spre cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi după data de 17 ianuarie 1991, când a început primul război din Golf, conform Agerpres.

De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 11,88 dolari, sau 29%, până la 29,40 dolari, după ce a anterior a ajuns până la 27,34 dolari, de asemenea cea mai scăzută valoare de după luna februarie 2016. Referinţa WTI se îndreaptă spre cel mai mare declin înregistrat vreodată într-o singură zi, depăşind căderea de 33% înregistrată în luna ianuarie 1991.

„Arată ca o cursă în jos pentru a obţine comenzi”, susţine Jonathan Barratt, director de investiţii la Probis Securities în Sydney.

De ce a scăzut preţul petrolului

Piaţa petrolului a fost afectată după ce Arabia Saudită a decis să reducă drastic preţul ţiţeiului, pe fondul negocierilor eşuate care au avut loc săptămâna trecută între OPEC şi Rusia.

La aceste negocieri părţile nu au reuşit să se înţeleagă asupra unor reduceri suplimentare de producţie pentru a încerca să pună capăt scăderii consumului de petrol ca urmare a epidemiei de coronavirus, notează sursa citată.

Dezintegrarea unui grup denumit OPEC+, format din Organizaţia Statelor Producătoare de Petrol şi Rusia, a pus capăt unei perioade de peste trei ani de cooperare a celor mai mari producători mondiali de petrol care s-au înţeles între ei pentru a stabiliza piaţa.

Cu toate acestea, două surse au declarat duminică pentru Reuters că Arabia Saudită intenţionează să îşi majoreze producţia de petrol la peste 10 milioane de barili pe zi în aprilie. Prin această decizie, cel mai mare exportator mondial de petrol încearcă să pedepsească Rusia, numărul doi mondial, pentru că Moscova nu a sprijinit reducerile de producţie propuse săptămâna trecută de OPEC.

Ultima dată când Arabia Saudită, Rusia şi alţi mari producători de petrol s-au luptat între ei pentru cotă de piaţă a fost între 2014 şi 2016, ca reacţie la majorarea producţiei de petrol a SUA, care a devenit un important producător mondial de petrol graţie petrolului de şist.

„Prognozele pentru piaţa petrolului sunt chiar mai sumbre decât în luna noiembrie 2014, când a început ultimul război al preţurilor, având în vedere că vine pe fondul unei scăderi semnificative a cererii de petrol din cauza coronavirusului”, susţin analiştii de la Goldman Sachs.

Atât Goldman Sachs cât şi alte mari bănci precum Morgan Stanley şi-au revizuit prognozele privind creşterea cererii de petrol, Morgan Stanley prognozând că cererea de petrol a Chinei va stagna în 2020. De asemenea, Goldman Sachs se aşteaptă la o contracţie de 150.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol.

Pe alte pieţe, dolarul s-a depreciat semnificativ în raport cu yenul japonez iar aurul a atins cel mai ridicat nivel de după 2013, în condiţiile în care investitorii se îndreaptă spre activele sigure.

Citeşte şi: Gabriela Firea, în contextul extinderii coronavirusului: Suspendăm spectacole şi concerte. Şcolile şi grădiniţele trebuie închise