Preţul RCA ar putea creşte pentru unele categorii de şoferi, în urma modificării sistemului bonus-malus

Șoferii care provoacă accidente auto cu vătămări corporale sau decese de persoane vor fi penalizați cu patru clase de malus, față de două în prezent, fapt ce va avea ca efect creșterea semnificativă a primei de asigurare la reînnoirea poliței RCA,informează Profit.ro.

27 nov. 2020, 13:12
Preţul RCA ar putea creşte pentru unele categorii de şoferi, în urma modificării sistemului bonus-malus

Preţul RCA ar putea creşte pentru şoferii care sunt implicaţi în accidente cu vătămări corporale sau decese, ca urmare a modificării Normei 20/2017, care reglementează, printre altele, sistemul de puncte bonus-malus, scrie Profit.ro.

În prezent, Norma 20/2017, la articolul 32, aliniatul (3), stabilește că, dacă în perioada de referință sunt înregistrate daune plătite, asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare prin penalizarea cu două clase pentru fiecare eveniment pentru care s-a plătit o despăgubire.

Preţul RCA poate creşte pentru unele categorii de şoferi

„Sistemul bonus-malus este format din categoria de bază B0, 8 clase de bonus și 8 clase de malus; clasa B0 este atribuită unui nou asigurat, fără istoric în asigurare. Reducerea sau majorarea stabilită conform sistemului bonus-malus se aplică tarifelor practicate de către asigurătorul RCA la care potențialul asigurat urmează să încheie contractul RCA, în vigoare la data la care se încheie contractul RCA. Perioada de referință este anul calendaristic anterior datei de intrare în vigoare a contractului RCA. Pentru aplicarea unui malus sunt luate în calcul evenimentele pentru care este plătită o daună în perioada de referință, în care se reține responsabilitatea totală sau parțială a conducătorului auto”, scrie în Norma 20/2017.

Proiectul de normă introduce acum și posibilitatea completării formularului de „Constatare amiabilă de accident” prin intermediul unei aplicații electronice agreate în comun de către asigurătorii RCA și clarifică termenul în care informațiile cu privire la încheierea contractelor RCA și daunele avizate sunt transmise către baza de date cu asigurările RCA încheiate pe teritoriul României (baza de date AIDA ce este dezvoltată și administrată de către BAAR).

Citeşte şi: Preţuri mari la RCA. Corecţii de până la 10% ale tarifelor ar putea avea loc până la finalul anului