Preţuri abracadabrante la spitalele private de pediatrie din Capitală. Părinţii scot din buzunar şi 2.000 de lei pe noapte

Preţurile pentru o noapte de spitalizare la secţiile de pediatrie din spitalele private ale Capitalei par să explodeze. Chiar dacă analizele pentru cei mici sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă părinţii optează pentru privat sau stat, costurile pentru cazarea unui părinte împreună cu minorul au întrecut orice limită.

21 iun. 2021, 20:32
Preţuri abracadabrante la spitalele private de pediatrie din Capitală. Părinţii scot din buzunar şi 2.000 de lei pe noapte

Preţuri abracadabrante la spitalele private de pediatrie din Capitală. Astfel, pentru o singură noapte pe care mama vrea să o petreacă cu copilul în aripa privată a pediatriei atinge chiar şi 2000 de lei, în Bucureşti.

Preţuri abracadabrante la spitalele private de pediatrie din Capitală. Părinţii scot din buzunar şi 2.000 de lei pe noapte

Preţurile oscilează de la 1.000 de lei, la 1.500 şi ajung chiar peste 2.000 la renumita clinică privată Regina Maria. Anunţurile au fost făcute chiar de către părinţi pe un grup de Facebook, unde aceştia îşi strigă revoltaţi indignarea.

Un părinte a povestit că pentru 7 zile de spitalizare alături de copilul său a depăşit suma de 14.000 de lei, unde au fost incluse cazarea şi mâncarea.

De altfel, românii se vor putea trata în spitalele private, o parte din bani fiind suportați de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie. Fiecare asigurat va primi înaintea acordării serviciilor medicale un deviz cu costurile estimative, valabil 5 zile lucrătoare.

Citeşte şi: Tot mai mulţi pacienți cu sechele după COVID. Avertismentul lui Beatrice Mahler, manager la „Marius Nasta”
 

„Contribuția personală” reprezintă, în cazul unei spitalizări, diferența dintre tariful decontat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiași caz.

Pacientul se va prezenta la spitalul privat, va primi în primă fază ceea ce se cheamă un „deviz estimativ”, care i se va prezenta transparent: cât decontează Casa din Fond pentru intervenția pe care urmează să o suporte pacientul asigurat și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului – detaliat, pe categorii de cheltuieli (resursă umană, medicamente, materiale sanitare etc), conform unui model standard, care se găsește în normele de aplicare ale contractului-cadru, a explicat Adrian Gheorghe.

Acest „deviz” este de fapt o ofertă, care va fi valabilă 5 zile lucrătoare. Pacientul are astfel la dispoziție 5 zile să se gândească dacă să accepte oferta sau să meargă la alte spitale private pentru a obține oferte similare, să le compare și să ia cea mai bună decizie pentru situația în care se află.

Citeşte şi: Tratamentul cu anticorpi care reduce mortalitatea pacienților cu Covid. Ce arată studiul cercetătorilor britanici