Prețuri imense. Cât costă să închiriezi un șezlong în Mamaia, Vama Veche, Costinești și Constanța, în 2023 | EXCLUSIV

A început sezonul estival: afaceriștii de la malul Mării Negre au dat startul „tornadei" prețurilor amețitoare la șezlonguri. În mod surprinzător, NU Mamaia e cea mai scumpă stațiune.

12 iun. 2023, 12:40

Iulie și august sunt considerate lunile cu cele mai mari prețuri pe litoralul românesc. Totuși, încă din iunie, unii proprietari de plaje concesionate au dat drumul deja la tarife consistente, sfidând greutățile economice prin care trec majoritatea românilor.

Alimentele s-au scumpit cu 70% față de perioada COVID, însă pentru un anumit segment al populației, criza nu se simte atât de puternic. Astfel, proprietarii de plaje au scos șezlongurile, gata de oaspeți.

Prețurile pentru weekend sunt mai piperate decât în timpul săptămânii. Astfel, sâmbăta și duminica trecută, Mamaia Nord și Vama Veche au consemnat cele mai mari prețuri.

Prețuri faraonice la șezlongurile de pe litoralul Mării Negre

Vama Veche este o stațiune care din punctul de vedere al infrastructurii se poziționează destul de modest. Plină de gropi, praf, fără prea multe drumuri asfaltate sau pietrutite. Plajele sunt destul de murdare, cum arată, de altfel, toată stațiunea. Totuși, reușește să atragă tineri, care-și doresc să petreacă în cluburi. Astfel, pe fondul valului de popularitate în creștere, vamaioții au urcat prețurile la nivelul celor din Mamaia Nord. 60 de lei costă să închiriezi un șezlong în Vamă, în weekend. Unele plaje oferă un șezlong și cu 50 de lei, se mai poate negocia.

În Mamaia Nord, administratorii de plaje pare că au decis să lase prețurile mai jos, după marele val de opinii ostile, cu privire la tarifele nejustificate din ultimii ani. Astfel, tariful unui șezlong de închiriat pentru o zi de plajă  variază între 50 și 30 de lei.

În Costinești, fosta „stațiune a tineretului”, șezlongul de închiriat pentru o zi în weekend, în zona Obeliscului, costă 30 de lei. Destinația de vacanță are un mare potențial, dar de ani de zile este neglijată. Multe hoteluri au fost abandonate. Arată ca niște ruine.

Pe plaja din Constanța, șezlongul costă 35 de lei pe zi.

Turismul românesc, într-un puternic declin

Între timp, pe grupurile din social media continuă dezbaterile. Internauții se plâng că prețurile din România sunt mult prea „umflate”, din moment ce în Spania, șezlongul costă doar 5 euro, deci 25 de lei, în condițiile în care și salariile sunt de patru-cinci ori decât cele din țara noastră. Din cauza prețurilor nejustificate, din ce în ce mai mulți români aleg să plece în Grecia, Bulgaria, Turcia sau diverse alte destinații din vestul continentului.