Preţurile au crescut în luna ianuarie cu 3.6%. Preţul biletelor de avion conduc topul scumpirilor

Inflaţia a coborât în luna ianuarie la 3,6% potrivit unui anunţ făcut joi de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, alimentele s-au scumpit cu 4,75%, serviciile cu 4,01%, iar preţul mărfurilor nealimentare a urcat cu 2,68%, conform datelor INS. De asemenea, biletele de avion s-au scumpit cu 50%, serviciile poştale cu 7,4% şi energia termică cu aproximativ 3%.

RomaniaTV.net
13 feb. 2020, 08:15
Preţurile au crescut în luna ianuarie cu 3.6%. Preţul biletelor de avion conduc topul scumpirilor

NR a redus uşor prognoza de inflaţie pentru acest an, la 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anticipează o scădere a preţurilor „până la Paşte”, după care inflaţia va urma să se plaseze pe o traiectorie ascendentă, dar în interiorul intervalului ţintei.

Citeşte şi: Industria României s-a prăbuşit cu 8,9% în decembrie, cea mai mare cădere din 2010 încoace

„Prognoza de inflaţie nu arată deloc rău, să sperăm că se va realiza”, a spus, marți, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei. Acesta anticipează o scădere a preţurilor „până la Paşte”, urmând ca la sfârşitul primului trimestru al anului, inflaţia ar ajunge la 2,8%.

Citeşte şi:ANAF pregăteşte controale masive. Cine sunt cei vizaţi de inspectorii fiscali

În prezentarea sa, guvernatorului BNR a precizat faptul că preţurille carburanţilor urmează să scadă pe fondul epidemiei de coronavirus, care a redus cererea de produl şi a condus la scăderea preţului ţiţeiului. De asemenea, BNR vorbeşte şi despre influenţa perioadei de subperformanţă din industria prelucrătoare a partenerilor externi ai României, dar şi din comerţul internaţional.

Inflaţia estimată pentru anul viitor este 3,2%, la acelaşi nivel cu cel din prognoza anteriorară, instituţia mizând pe reducerea preţurilor la combustibil.