Prețurile la uleiul de floarea – soarelui s-ar putea dubla din cauza conflictului ruso-ucrainean

Au apărut probleme și pe piața uleiului. Procesatorii români și europeni se confruntă cu o lipsă de ulei brut necesar procesării, în contextul în care Ucraina era principalul furnizor al Europei.

11 mart. 2022, 10:52
Prețurile la uleiul de floarea – soarelui s-ar putea dubla din cauza conflictului ruso-ucrainean

Prețul la uleiul brut a crescut de două ori de când a început războiul din Ucraina, iar cel de floarea-soarelui a crescut de 1,8 ori. România poate procesa floarea-soarelui, însă aceasta ajunge cu predilecție în statele membre. Efectele se vor vedea la raft unde prețurile s-ar putea dubla.

România vinde floarea-soarelui peste granițe, cu precădere în UE, și pocesează ulei brut venit din import, mai ales din Ucraina. Aceasta era realitatea care face acum piața uleiului din semințe de floarea-soarelui și mai vulnerabilă la evenimentele de la Marea Neagră.

Problemele au început să apară odată cu izbucnirea războiului și apariția interdicției pe care marfa rusească o are acum pe piețele europene, 33-34 de milioane de tone de ulei brut necesare Europei și României pentru producția de ulei rafinat sunt blocate. Ucraina are o producție anuală de 7 milioane de tone de ulei brut, din care UE cumpără anual 1,5 milioane de tone fără taxe de import. În plus, alte 2 milioane de tone ajung în India, o altă țară grav afectată de situația de la Marea Neagră.

Astfel, prețurile la uleiul brut și cel de floarea soarelui au crescut enorm. Potrivit Economica, tona de ulei brut se oferea la un preț de 2.700 de dolari, față de 1.310-1.320 de dolari tona înainte de conflict, iar pentru semințele de floarea-soarelui oferta era la 1.120-1.140 de dolari , față de 660 de dolari tona înainte de conflict.

Pe lângă aceste prețuri, pentru a obține ulei rafinat din ulei brut la costuri se mai adaugă aproximativ 50%. ”Prețul uleiului ar putea ajunge la raft la 14-15 lei litrul”, estimează Cezar Gheorghe, analist Clubul Fermierilor Români.

Și stocurile reduse de floarea soarelui reprezintă o reală problemă. Clubul Fermierilor Români estimează că la final de noimebrie 2021, cantitățile de floarea-soarelui din depozitele românești erau de 400-500.000 de tone, iar acum ele sunt estimate la aproximativ 200.000 de tone.

„Procesatorii nu mai au au marfă din care să fabrice ulei”, a mai spus Cezar Gheorghe potrivit căruia pentru Europa România este cel mai mare furnizor de floarea-soarelui. „În mod normal, procesatorii ar cumpăra floarea-soarelui din România. Dar există perioade în care nu au de unde lua pentru că UE se comportă ca o destinație pentru floarea-soarelui de aici, iar competiția din partea procesatorilor stăini este mare. În România există doar cinci procesatori mari ( Bunge, Expur, Argus, Ardealul Carei,Prutul Galați) iar în obiectul lor de activitate nu este inclusă depozitarea. Practic nu au unde să țină multă marfă și cumpără în stripuri de trei luni. Piața este una volatilă și nu poți cumpăra mult deodată pentru că riști să cumperi la un preț mare”, mai explică analistul.