Prima ediţie a Alba Iulia Music and Film Festival se va desfăşura în perioada 27-30 septembrie

Prima ediţie a Alba Iulia Music and Film Festival se va desfăşura între 27 şi 30 septembrie, în interiorul Cetăţii Alba Carolina, recent redată vizitatorilor.

RomaniaTV.net
11 sept. 2012, 16:22
Prima ediţie a Alba Iulia Music and Film Festival se va desfăşura în perioada 27-30 septembrie

Timp de patru zile, spectatorii vor avea parte de proiecţii de filme în sală şi în aer liber, concerte de muzică, evenimente speciale care leagă cele două arte – cum ar fi proiecţia de film mut cu acompaniament live sau crearea muzicii unui film live, ateliere de imagine şi cursuri pentru copii. Totodată, organizatorii vor aduce la Alba Iulia echipament tehnic de ultimă generaţie, două ecrane gigant speciale pentru proiecţiile în aer liber, precum şi instalaţii de sunet şi lumini profesioniste.

„Ne bucurăm să organizăm la Alba Iulia un festival nou, proaspăt, ce reuneşte evenimente culturale apreciate atât de critici, cât şi de public. Am fost încurajaţi de apetenţa albaiulienilor pentru filme de calitate, după cum am văzut şi în urmă cu doi ani, când am venit aici cu Caravana TIFF, aşa că am pregătit un program divers, care se adresează atât locuitorilor, cât şi vizitatorilor. Vom avea şi o serie de invitaţi de marcă, nume sonore ale filmului românesc”, a declarat Tudor Giurgiu, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc.

„Sperăm să vedem cât mai mulţi albaiulieni, dar şi turişti la această primă ediţie a festivalului. Avem astfel ocazia să arătăm frumuseţea Cetăţii Alba Carolina, una din cele şapte minuni ale României, şi să le oferim oamenilor spectacole de înaltă ţinută, desfăşurate pe cea mai nouă scenă a oraşului: Cetatea Alba Carolina. Evenimentele festivalului vor fi accesibile tuturor în mod gratuit”, a spus la rândul său primarul Mircea Hava.

Pentru deschiderea festivalului, organizatorii au pregătit o proiecţie specială a filmului „Mihai Viteazu” (1971) – variantă restaurată, în memoria compozitorului Tiberiu Olah. Alături de regizorul Sergiu Nicolaescu, la spectacol sunt aşteptaţi Ion Besoiu, Florin Piersic, Mircea Albulescu şi Ioan Buluca.

O altă proiecţie specială este „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), la care sunt aşteptaţi, alături de regizor, şi George Mihăiţă şi Constantin Chiriac, care fac parte din distribuţia filmului.

Pe de altă parte, la proiecţia filmului „Despre Oameni şi Melci”, şi el inclus în program, vor participa regizorul Tudor Giurgiu, actorii Andi Vasluianu şi Dorel Vişan şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile.

Programul festivalului mai include filme de referinţă ale cinematografiei româneşti şi străine şi concerte. Evenimentele se vor desfăşura pe două scene în aer liber, amplasate în Piaţa Cetăţii şi în curtea interioară a Palatului Principilor, şi într-o sală a Palatului Principilor.

Potrivit comunicatului, Alba Iulia a devenit o atracţie şi o destinaţie turistică de importanţă regională şi europeană prin înscrierea oraşului pe harta traseelor turistice, culturale şi artistice din România şi Europa. De puţin timp, locuitorii din Alba Iulia şi-au recâştigat cetatea pierdută în urmă cu mulţi ani, când prin planurile de dezvoltare de atunci s-a renunţat la forma autentică a fortificaţiei de tip Vauban. Imaginea unică a acestui valoros patrimoniu european, cu o vechime bimilenară, este pusă acum în valoare, după revitalizarea unei suprafeţe de aproximativ 110 hectare (10% din suprafaţa municipiului Alba Iulia), zonă în care a fost creat un mediu propice pentru concretizarea unui parcurs cultural anual, care va pune în valoare unicitatea istorică şi arhitecturală a oraşului.