Scandalul medicului italian a ajuns şi la Ministerul Educaţiei. Se verifică echivalarea studiilor lui Matteo Politi

Ministrul Educaţiei a anunţat că se fac verificări după ce a apărut documentul în care se arată că studii medicale ale lui Matteo Politi au fost echivalate de departamentul de specialitate din cadrul ministerului Educației.

RomaniaTV.net
07 feb. 2019, 10:44

Diploma falsă pe care impostorul italian Matteo Politi, absolvent de opt clase, a utilizat-o pentru a profesa medicina în România a fost recunoscută oficial de Ministerul Educației Naționale la 11 aprilie 2018, în perioada în care instituția era condusă de Valentin Popa (PSD), actual rector al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, potrivit realitateadesuceava.net. Conform Atestatului de recunoaștere a studiiilor nr. 75657/11.04.2018, „se atestă că diploma de studii (…) este recunoscută ca diplomă de licență în domeniul Sănătate”.

Atestatul „reprezintă o recunoaștere a studiilor obținute în străinătate, raportată la sistemul de educație din România, în scopul încadrării în muncă și pentru înscrierea la cursuri de formare profesională”. Documentul menționează că nu este suficient pentru exercitarea profesiei de medic.

Pe document apar semnăturile reprezentanţilor Centrului Naţional de Recunoştere şi Echivalare a Diplomelor. Directorul instituţiei, Gianina Chirazi, a declarat pentru HotNews.ro ca „CNRED a emis atestatul de recunoaştere a studiilor în urma evaluării dosarului de recunoaştere conform metodologiilor noastre în data de 11 aprilie 2018, în care se menţionează recunoasterea nivelului, respectiv licenţă, şi a domeniului sănătate fără a se menţiona specializarea – medicina, care ar fi dat posibilitatea cetăţeanului să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României”.

„Conform metodologiilor şi a procedurilor noastre cetăţeanul care se adresează la noi trebuie să depună o serie de acte, respectiv copii după actul de studii care este apostilată. Noi nu lucrăm cu originale, originalul este actul de studii care aparţine cetăţeanului. Noi lucrăm cu copii care sunt apostilate. Apostila are drept scop autentificarea originii unui act oficial tocmai pentru a se preveni utilizarea unor acte false”, a spus Gianina Chirazi potrivit sursei citate.

Ecaterina Andronescu anunţă anchetă la Ministerul Educaţiei

„N-am văzut echivalarea pe care ministerul a dat-o în anii trecuți. Trebuie să analizez echivalarea, să văd în ce măsură echivalarea corespunde studiilor pe care acest cetățean le-a avut şi, potrivit rigorilor echivalărilor, puteau fi recunoscute în România. Dar recunoașterea diplomei nu însemană și intrarea în profesie. Eu cred că trebuie să privim diferenţiat lucrurile. Dacă ministerul a greşit, cine a greșit trebuie să recunoască și să primească sancțiunea corespunzătoare. Dar dacă ministerul a făcut doar recunoașterea diplomei, aici pot să vă spun că ministerul nu poate să dea intrarea în profesie pentru medicină, pentru doctori. Poate să recunoască doar diploma. Deci lăsați-mă să am întâi documentul de echivalare. Vreau să vorbesc în cunoștință de cauză, nu am niciun motiv să-l ascund”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. 

Matteo Politi, italianul cu opt clase acuzat că a practicat medicina în mai multe clinici private din România cu acte false, a fost prins când încerca să fugă din țară prin Vama Curtici. Poliția de Frontieră l-a reținut miercuri dimineaţă într-un tren cu destinaţia Budapesta. Miercuri seară, pe numele său a fost emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore sub acuzaţia de înşelăciune, urmând să fie dus în faţa instanţei, cu propunere de arestare.

Falsul chirurg Matteo Politi a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare şi nu figurează în Tabloul medicilor din Italia, a dezvăluit miercuri comisarul şef de poliţie Ionuţ Dana. El a mai precizat că pe 20 noiembrie anul trecut s-a primit la poliţie o plângere pe numele acestuia pentru înşelăciune, iar din cercetări au rezultat şi posibile alte fapte. Alte plângeri nu au fost depuse la poliţie, care cercetează şi folosirea de către italian a unei alte identităţi.

Comisarul Ionuţ Dana a precizat că, în 20 noiembrie 2018, s-a primit o plângere pentru înşelăciune de la doi medici în legătură cu o sumă pe care i-o plătiseră italianului pentru un spaţiu comercial pe care urmau să îl închirieze, însă spaţiul nu îi aparţinea lui Politi. Atunci au început cercetările, au fost audiate mai multe persoane, a rezultat că italianul a folosit şi o altă identitate.

„Tot începând din noiembrie am demarat verificarea privind autenticitatea unor documente, am făcut şi alte audieri. Am primit mai multe seturi de documente – unele în română, altele urmează să fie traduse. Am purtat corespondenţă inclusiv cu ataşatul de interne italian la Bucureşti şi am primit o serie de documente. Pot să vă confirm că a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare şi nu figurează în Tabloul medicilor din Italia”, a mai spus reprezentantul Poliţiei.

El a precizat că se desfăşoară cercetări pentru a vedea dacă Matteo Politi a exercitat o profesie fără a avea dreptul.

El a spus că, până în acest moment, la Poliţie nu au fost depuse alte plângeri în afara celei de înşelăciune. Colegiul Medicilor însă s-a adresat parchetului.